Una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-am avut anul acesta la mare a fost vizita la ferma de animale. Se numește Ograda veseliei, este poziționată în satul Arsa, la 12 kilometri de Mangalia. Am petrecut acolo în jur de trei ore dintr-o după-masă noroasă dar călduță de toamnă. Prețul este inimaginabil de mic pentru bucuria pe care am simțit-o cu toții acolo: 25 de lei de familie.
Ce animale puteți vedea la Ograda veseliei? Păi ar fi cam așa: o mulțime de căprițe pitice cu iezii lor, toți extrem de prietenoși și de jucăuși, cărora puteți să le luați mâncare de la proprietar și să le-o serviți direct din mânuță, puteți intra în țarcul lor, vă puteți lăsa mirosiți, împinși ușurel cu capul până cedați și oferiți mângâieri în jur sau puteți renunța la integritatea hainelor pe care le purtați în favoarea ronțăielilor ocazionale pe care le veți simți din partea căprițelor. În plus, veți avea surpriza să fiți acompaniați în plimbarea voastră de mezinul ieduț care se strecoară cu ușurință prin lemnele țarcului și joacă la perfecție rolul de cățeluș.
Alte viețuitoare de genul: tot soiul de găini și cocoși de rasă și diverse nații (italieni, americani) care mai moțați decât alții, rațe, gâște, bibilici, fazani, curci, iepurași, porci extrem de prietenoși și insistenți, oițe care se vor dovedi extrem de indiferente și sictirite la apariția voastră, poneiul Trandafir, singurul care a primit un nume, care poate fi chiar călărit și pentru care veți primi un măr în dar pe care-l va servi direct din mânuță de păpădie, o vacă pentru care veți primi de la proprietar un știulete de porumb dar care va refuza cu miserupism să-l mănânce, optând, în schimb, pentru o privire lungă, blajină și tăcută fixată asupra voastră, și, cel mai simpatic dintre toate (din punctul nostru de vedere) un măgăruș ce caută atenție și care vă va striga patetic de câte ori vă îndreptați pașii spre alți eroi ai fermei. Cățeii și pisicuțele sunt, bineînțeles, nelipsite de la orice ogradă care se respectă.
Alte activități posibile, puse la dispoziție:
-o tiroliană destinată copiilor mai măricei decât Ania care nu ajungea cu mânuțele la mâner dar pe care a dovedit-o cu succes și mega bucurie, sub privirile noastre îngrozite de viteza pe care a prins-o.
-un loc de joacă foarte fain, de genul jungle, cu tobogane, leagăne, perete de escaladă, frânghii de cățărat și poduri plutitoare.
-o multitudine de jucării ce includ trotinete, triciclete, mașini de tot felul, trambuline, puzzle-uri, jocuri, plușuri, telefoane și jucării diverse.
-o vacă mulaj în mărime naturală care este alimentată cu apă și pe care, sub îndrumarea proprietarului, puteți învăța să o mulgeți.
-un hamac imens în care încăpeți cu toată familia.
-un restaurant ofertant cu mâncare gustoasă, băuturi de tot felul (inclusiv bere fără alcool), dulciuri și înghețată de casă.
-un labirint din paie care însă nu ne-a fost accesibil în zi de toamnă.
-povești fascinante cu proprietarul, fost profesor universitar de arheologie.
Efectul obținut: În fiecare zi care a urmat vizitei noastre la fermă, Ania a cerut cu insistență să revenim acolo. Și acum vorbește de poneiul Trandafir, de măgărușul simpatic sau de căprițele prietenoase. Nici chiar demonstrația leilor de mare sau grădina zoologică nu au reușit să creeze o impresie mai puternică asupra fetițului. Contactul nemijlocit cu animalele blânde au marcat, clar, șederea noastră la mare de anul acesta. Cu siguranță vom reveni aici în fiecare an. Ce amintiri purtăm noi în suflet? Un râs de păpădie liber, iubitor de animale, neînfrânat, cu toată ființa și prin toți porii existenței ei!