Când am decis achiziționarea acvariului, nu prea aveam așteptări de la păpădie să-și mențină interesul viu asupra lui, o perioadă prea mare de timp. Cel puțin, în cazul păsărilor noastre zebre australiene, așa s-a întâmplat. Le mai cercetează din când în când, se entuziasmează dacă mai fac vreun ou, le mai vorbește câteodată, dar, în rest, sunt parte dintr-un decor nu prea interesant. Adică, să fim serioși, nici păsările, nici peștii nu pot fi cmparați cu cățelușii ca spectaculozitate și ca amuzament.

Scopul nostru nu a fost nici pe departe atât de sus poziționat, ci ne doream, mai degrabă, să experimenteze nemijlocit și acest tip de habitat, să crească în preajma lui și să afle ce este ea curioasă să cunoască.

Știu că dansul peștilor prin apă este considerat terapeutic, relaxant și că aceste animale de companie sunt considerate destul de aristocrate. Ne uimește însă paiunea pe care o acordă Ania noilor peștișori din viața ei. În fiecare ziulică, își alocă timp special de petrecut în preajma acvariului. Acțiunile ei sunt diverse: fie îi urmărește cu privirea, fie îi numește pe fiecare (uite, mami, cum înoată zebrele astea, sau guranii, sau scalarii, sau betta, sau lipicioșii a.k.a. sanitarii, sau rechinii argintii, sau cameleonii luminoși a.k.a. neonii), fie le dă să mănânce, fie îi sperie și râde pe înfundate când aceștia se ascund printre plantele acvariului, fie își bagă mânuța în apă, printre ei, și-i cheamă blând: Stai, mă, portocaliule, că nu vreau decât să te mângâi! Nu-ți fac niciun rău!

Și, pentru că, cel mai adesea, ei nu se vor conforma chemării ei la mângâiat, fetițul trece la acțiuni mai ferme, mânuind îndemânatic minciogul printre plante, răscolind pe alocuri nisipul și pietrișul de pe fundul acvariului, prinzând doi-trei peștișori în el și atingându-i apoi gentil, cu un degețel, pe fiecare în parte.

Eu, recunosc, deși am avut pești când eram micuță, am preferat să-i clasez la animale plictisitoare și să păstrez distanța față de ei.

E minunat să observi că iubirea și curiozitatea păpădiei sunt nemăsurate, că te va surprinde mereu, iar tot ce ai tu de făcut este să-i creezi ocazii în care ea să se poată manifesta așa cum își dorește.

Sursa foto: www.videoblocks.com

Fascinația acvariului și pasiunile păpădiei
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *