Îmi place tare mult termenul pe care-l folosesc americanii pentru supradotați, genii: enabled, adică un fel de activat, tradus. To enable înseamnă a activa, facilita, înlesni, autoriza. Disabled, antonimul lui, se referă la cel cu nevoi speciale, invalid, care are nevoie de ajutor, bătrânii și bolnavii. Ceea ce ne plasează pe noi ceilalți, ”normalii”, într-un fel de stand-by pasiv, incapabili să funcționăm la capacitate maximă pentru că, se pare, nu suntem autorizați să înțelegem acele informații strict confidențiale pentru neuroni profani dar suficient de puternici încât să ne croim drum prin viață singuri.
Mă amuz imaginându-mi cum sunt selectați bebelușii la naștere de niște ursitori îngropați în muncă și hârtii:
-Ăsta are aviz de activare de sus, de la conducere?
-Nu, ăsta intră la limitați.
-Păi atunci ce mama naibii caută pe banda pentru activați?!
Sau:
-Nooooo!!! Do not push the button!!!! He will not be able to handle it!!! (Nuuuuu!! Nu apăsa butonul de activare!!! Nu îi va putea face față!!!)
Și în momentul când butonul este activat în bebelușul destinat să îl poarte așa, îl vezi cum e cuprins deodată de toată lumina științei ce se derulează în fața lui, asemenea unui generic grăbit.
Eu se pare că nu am primit acel aviz. Și mă bucur tare mult din acest motiv pentru că nu e deloc ușor să fii enabled. Îți e mult mai dificil să atingi fericirea atunci când mintea ta este bombardată permanent de tot felul de variabile, constante, calcule, informații și responsabilități. Sau, cel puțin, așa gândește un dezactivat. Poate că fericirea se simte cu totul și cu totul altfel atunci când accesul spre înalt îți este înlesnit de un butonaș ce te propulsează direct dincolo de regulile unei lumi prea înspăimântate ca să aibă capacitatea de a privi atât de sus. Nu știu ce decizie am lua dacă am putea face singuri alegerea apăsării butonului.
Sursa foto: http://edtechguide.info