Empatia este extrem de prezentă în Ania. De exemplu, de când avea doar câteva luni, nu poate asculta muzică lentă pentru că începe imediat să plângă. Dacă în desenele ei, cineva pățește ceva nu tocmai plăcut devine imediat tristă și-i plânge de milă asupritului. Inclusiv cu insectele este foarte drăgăstoasă și încearcă să le ajute cum poate mai bine. 

Ceea ce urmează să vă povestesc, e foarte probabil să vă șocheze, așa cum m-a șocat și pe mine. Sper să vă țineți bine și să fiți curajoși!

Un buburuz a poposit, din nou, la noi în curte. Ania îl observă imediat și-mi arată că acesta are culoarea ”pococalie” în loc de roșul cu care era obișnuită. Cu o voce subțirică și suavă, începe să îl alinte:

-Ce faci, măi buburuzule, băi! Ai vinit să joci cu Ania??? Hai ulcă sus la Ania mânuță!!

Îl mângâie ușurel pe bulinele lui negre, îl suie pe degețel, îl orientează, îl sucește, îl așează înapoi cu grijă. Îi eliberează drumul de impedimente, îi oferă o frunză în dar. Râde tare când acesta își scoate aripile și le scutură vânjos în fața noastră. Îl întoarce cu atenție atunci când a căzut pe spate și se chinuie să se repoziționeze corespunzător. Îi trimite un pupic în vânt și-i spune cu iubire în glas:

-Pa-pa, buburuzule! Gata Ania joacă cu tine! Pa-pa!

Și cu un gest sec, îl strivește cu un degețel.

Îmi vine, din nou, să plâng. Mă gândesc direct la Gândăcelul lui Elena Farago. Îi explic că buburuzul și toată lumea asta are o mămică și un tătic care îi așteaptă acasă, că trebuie să oferim respect tuturor, că nu omorâm niciodată nicio vietate, doar dacă suntem noi în pericol. Altfel, îi lăsăm să plece ca să se poată întoarce din nou la noi să ne bucure. 

Mă privește gânditoare și concluzionează:

-Hai, mami, melgem să speliem găina!

Zâmbesc și încerc să mă întăresc pentru că vor mai fi probabil astfel de experiențe. Pentru ea, moartea nu are înțeles, nu îi înțelege ireversibilitatea. Păpădia acum experimentează viața. Nu poate deocamdată arunca nicio privire dincolo de ființa ei, îi e greu să imagineze dincolo de aici și acum. Încet-încet, o să învățăm noi însă cum e și cu empatia asta! 

Sursa foto: kids.nationalgeographic.com

 

 

Empatia și buburuzul sacrificat în folosul învățării
Tagged on:                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *