Dunkirk este un film lansat în 21 iulie 2017 în SUA, care are 8 nominalizări la Oscar pentru Film Editing, Music, Sound Editing, Sound Mixing,  Cinematography, Production Design, Directing și Best Motion Picture. Ce rezultate va obține, ne va fi dezvăluit în 4 martie 2018, când se va desfășura ceremonia de pe covorul roșu.

Scriitor și regizor al filmului este Christopher Nolan (cunoscut și pentru aportul adus la Inception, The prestige, Memento, The dark knight, Batman begins, etc.), nominalizat încă de cinci ori la Oscar, nu a câștigat însă până acum.

Printre actorii care dau viață acestui film se numără: Fionn Whitehead (britanic), Damien Bonnard (francez), Aneurin Barnard (britanic ), Tom Hardy (britanic) și Mark Rylance (câștigător al premiului Oscar pentru rolul secundar din Bridge of spies, 2015).

Acțiunea filmului se petrece în timpul celui de-al doilea Război Mondial, într-un oraș numit Dunkirk (Dunkerque). Franța este atacată de trupele germane care ocupaseră deja Olanda. Aliații britanici, olandezi, polonezi  și belgieni sar în ajutor însă sunt separați de principalele trupe ale defensivei franceze și obligați să se retragă într-o fâșie îngustă (de 5 kilometri) pe coasta Canalului Mânecii, blocându-i acolo fără speranțe de a se retrage și bombardând aviatic orice navă încerca să evacueze soldații.

Salvarea vine de la civilii aliați care, cu o flotilă încropită în grabă (bărci de salvare, vase pescărești sau mici ambarcațiuni cu vele), alături de flota apărării, reușesc să evacueze 338 226 de soldați.

Filmul Dunkirk prezintă perspectiva soldațior care luptă acum cu toate forțele pentru a supraviețui. Se adresează iubitorilor de istorie, dramă, acțiune, război dar are și componente sociale care emoționează și dau putere filmului. Dacă doriți să accesați și perspectiva prim-ministrului britanic Churchill privind aceleași evenimente care s-au petrecut la Dunkirk, puteți să priviți și filmul Darkest Hour (lansat în România în 19 ianuarie 2018), nominalizat și el la 6 Oscaruri anul acesta, printre care și cel pentru cel mai bun actor (Gary Oldman), care într-adevăr, face o treabă magnifică în acest rol.

Filmul Dunkirk rulează în cinematografele românești și se bucură de un mare succes în box office-ul autohton, așa că nu vă mai pot spune decât vizionare plăcută!

Sursa foto: http://www.pieuvre.ca

 

 

Dunkirk, un film eveniment al lui 2017
Tagged on:                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *