Iubesc dulciurile așa că dressingul meu de salată preferat nu putea fi altfel decât … dulce. Acrișor de la de la lămâie și aromat de usturoi, acest dressing frânge inimi și dă autografe prin rețete transmise celor care au avut onoarea să îl guste. Deși cu puține ingrediente și rapid de făcut, această rețetă este mult mai distractiv de făcut, dacă aveți în preajmă o micuță ajutoare de bucătar.

Ingrediente (pentru 200 g de salată):

-frunze de salată verde și de spanac

-2 linguri de miere

-3 linguri de zeamă de lămâie

-2 căței de usturoi pisați

-6 linguri ulei de măsline extravirgin

-sare și piper după gust

Mod de preparare:

Cum nu pot face singură această rețetă, o întreb înainte pe Ania:

-Păpădie,trebuie să fac salata aia bună care-mi place mult, îmi dai și mie o mână de ajutor, te rog?

-Îhâm, se aude răspunsul însoțit de fuga spre bucătărie.

Scot din dulap ustensilele necesare (boluri, presa de usturoi, storcătorul de citrice, linguri, cleștele și uscătorul de salată), în timp ce Ania începe să construiască un turn din castroane colorate.

Spăl sub jetul de apă rece de la chiuvetă fiecare frunză de salată și de spanac (deși proaspăt culese din grădină, fără urmă de chimicale pe ele, nu prea am chef să ronțăi niște firicele de pământ). Ania observă absența mea de la construcția turnului și mă trage subtil de pantaloni. O iau în brațe și o așez în scaunul ei de masă, poziționat strategic lângă chiuvetă, de unde are o privire de ansamblu asupra desfășurării operațiunilor de îmbăiere a verdețurilor. Vrea să se implice mai mult așa că îi ofer câteva frunze spălate de pe care linge cu sete toate picăturile de apă.

Acum urmează partea preferată a Aniei, uscatul salatei. Rupem amândouă frunzele verzi (mie îmi plac bucăți cât mai mari) și le îndes bine în uscător, închid capacul și îi înmânez Aniei vasul pe care-l învârte cu foc, râzând fericită.

Între timp, eu trec usturoiul prin presă și-l amestec cu mierea, zeama de lămâie, sarea, piperul și uleiul de măsline, până când sarea se pierde total printre ingrediente.

O rog frumos pe Ania, dacă a terminat treaba, să mă lase să eliberez salata într-un bol și-i mulțumesc frumos pentru colaborare.

Amestec dressingul cu frunzele de salată și o las pe păpădie să finiseze treaba cu cleștele menit pentru această operațiune.

În timp ce-mi îndes, cu poftă, în gură o frunză de spanac, încerc să tentez și puica să guste, însă sunt refuzată politicos. Ania știe foarte bine că frunzele de salată sunt pentru iepurași. Poftă bună!

Dressing de salată cu miere, lămâie și usturoi
Tagged on:                                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *