Cu toții ne dorim să fim deștepți sau, cel puțin, să lăsăm această părere celor din jur. E o insultă gravă să ne fie atacate capacitățile intelectuale și prețuim deșteptăciunea uneori mai mult decât fericirea și liniștea personală.

Să fii numit însă sălbatic, vine la pachet cu o serie de conotații negative: asocial, nepoliticos, izolat, nemanierat sau chiar agresiv și violent.

Nu, nu încerc să predau o lecție de lingvistică. Am amintit doar termenii aceștia deoarece păpădia mea le dă o valoare extrem de interesantă, fascinantă și amuzantă chiar, utilizându-i ca oponenți, în calitate de antonime. Termenii la care face ea referire atunci când îi folosește sunt de prietenos-neprietenos.

Astfel, atunci când o persoană îi zâmbește sau este drăguță cu ea, va fi imediat catalogată ca deșteaptă. Când dă însă peste priviri încruntate, veți ști că are atunci de-a face cu un sălbatic.

Deși i-am oferit binecunoscutele variante de prietenos-neprietenos pentru cei care sunt binevoitori, atenți, generoși, zâmbitori, deschiși sau din contră, încruntați, nervoși, necooperanți, necomunicativi, tăcuți, fetițul preferă în continuare termenii aleși de ea.

Aceștia se extind chiar și la animale:

-Mami, vreau să cumpărăm o găină deșteaptă la care să nu-i fie teamă de mine și să stea să o mângâi.

Sau:

-Nu-mi place de cățelul acesta, tati, că e sălbatic cu mine, latră, nu dă din coadă și vrea să mă muște.

Cu toate că e amuzantă cu clasificarea pe care o face, mi se pare că citește și niște adevăruri scrise dincolo de cuvinte. Mai presus de toate, cred că ești deștept atunci când reușești să-ți găsești liniștea, compasiunea, fericirea, veselia și zâmbetele. În caz contrar, rămâi doar un neadaptat care se zbate singur să răzbată la lumină, prin jungla urbană care îl înconjoară.

Și că tot suntem la reinterpretat termenii binecunoscuți, fericirea înseamnă pentru mine momentele acelea în care trec dincolo de suprafață și încerc să privesc iar viața prin culorile în care mi-o pictează păpădia.

Sursa foto: http://www.teaching-matters-blog.ed.ac.uk

Deștept vs sălbatic printre termenii preferați de fetiț
Tagged on:                                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *