Ania învață în această perioadă diferențele dintre sexe și identificarea gender related, un capitol fascinant pentru orice copil. Termenii cunoscuți de ea nu sunt însă cocoșel, puțulică, păsărică sau alte denumiri populare ci sunt cei anatomici: penis și vulvă.
E extrem de fericită când integrează un personaj în categoria despre tocmai a învățat: Mihai este băiețel și ale penis!
A învățat și ce funcții are fiecare organ sexual și este extrem de curioasă de acest domeniu, subiecți pentru cercetările ei fiind în principal cățeii noștri din curte: Masha fetiță ale vuva, Lulu fetiță ale vulva și Enzo băiețel ale penis.
Un tablou teribil de amuzant e atunci când Enzo se instalează într-o poziție comodă ce lasă la vedere intimitățile lui. Fetițul se apleacă teribil de serioasă cu fundul în sus arâtându-mi entuziasmată cu degețelul:
-Uite mami, Enzo ale penis pink!
Cel mai dificil lucru de realizat este să o încurajăm pe păpădie să-și iubească corpul cu totul, în timp ce încercăm să o facem să înțeleagă că există anumite reguli sociale care ne împiedică să ne despuiem complet în public, indiferent cât de cald ne-ar fi sau cât de lejer ne dorim să ne simțim. Acasă însă este altă treabă și fetițul, deocamdată, nu pare să aibă nevoie de intimități pe care să le păstreze doar pentru ea.
Respectul pentru corpul propriu și instrumentele pentru a-l păstra protejat se învață de când copilul începe să înțeleagă, în jur de doi-trei ani. Dacă tratăm acest subiect la fel de natural ca pe toate celelalte, dacă primește informații corecte și complete, traduse pe înțelesul lui, dacă ne debarasăm de orice jenă rămasă ca stindard al unor mentalități ce ar trebui să fi apus de mult, îi oferim puiului nostru șansa unei vieți sănătoase.
S-ar putea să avem parte de situații sociale haioase și nițel stânjenitoare atunci când entuziasmul păpădiei va deborda în fața vreunui domn ce va fi informat că este posesor de penis, un termen cunoscut, chiar dacă nu la fel de des folosit ca și frații lui. În privința vulvei nu cred însă că vom întâmpina aceleași probleme. Având în vedere chiar originea latină a cuvântului, tradus prin rușinea feminină, cred că va mai trece ceva vreme până când ne vom putea simți cu toții confortabil în fața acestor subiecte atât de naturale.
Sursa foto: americanaddictioncenters.org