Cele mai bune deserturi din lume sunt cele din ciocolată. Mama face o ciocolată de casă bestială şi Ade, soră-mea, e expertă în torturi cu ciocolată. Eu … le mănânc mai bine ca oricine. Ador să gătesc, mai puţin deserturi care mi se par complicate cu ouăle lor bătute cu telul şi făina încorporată încet, cu cantităţile lor exacte şi timpii de coacere îndelungaţi.

Însă adevărul e că orice pasionat de ciocolată, oricât de comod ar fi, trebuie să ştie să prepare una-două reţete la îndemână pentru atunci când se găseşte în imposibilitatea de a apela la cei dragi, iar pofta de ciocolată ameninţă că va striga din ce în ce mai tare.

Din fericire, special pentru mine, s-au inventat Lava Cake-ul şi Brownies-ul. Ambele sunt reţete rapide, uşoare şi cu multă, muuuultăă, muuuuuultăăă ciocolată!

Lava Cake

Ingrediente:

-340 g ciocolată menaj

-4 ouă întregi

-4 gălbenuşuri

-120 g zahăr pudră

-60 g făină

-unt şi făină pentru uns vasele Ramekin (vase mici din ceramică folosite pentru copt şi servit)

Mod de preparare:

Ciocolata se topeşte la bain-marie (la abur) dar aveţi grijă ca vasul în care se află ciocolata să nu atingă apa care fierbe dedesubt. Se bat cele 8 ouă (întregi şi gălbenuşuri) cu telul şi se încorporează câte puţin zahăr pudră. Adăugaţi ciocolata topită şi amestecaţi uşor cu telul până se omogenizează. Cerneţi apoi făina peste compoziţie, în două etape, amestecând cu grijă să nu se formeze cocoloaşe.

Ungeţi vasele Ramekin cu unt pe toată suprafaţa şi tapetaţi-le apoi cu făină. Umpleţi formele cu ¾ compoziţie şi băgaţi-le în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 15 minute.

Rezultatul va fi o savuroasă Lava Cake în care atunci când băgaţi linguriţa, ciocolata va curge în valuri dulci şi fine.

Brownies

Ingrediente:

-200 grame ciocolată

-200 grame unt

-85 grame făină (cam 3/4 cană)

-40 grame cacao

-1 cană zahăr (sau mai putin daca nu vrei foarte dulce )

-3 ouă

Mod de preparare:

Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încălzească la foc mediu spre mic, aprox. 180C. Taie ciocolata şi untul bucăţi şi pune-le să se topească la baie cu aburi, amestecând din când în când să se combine. Castronul în care se topesc cele două NU ar trebui să atingă apa, altfel se arde ciocolata. Pune amestecul deoparte să se răcească.

Tapetează o tavă mică şi înaltă cu hârtie de copt (eu folosesc un vas de silicon şi nu mai pun hârtie de copt). Folosind un mixer, amestecă ouăle cu zahărul 3-8 minute până se transformă într-o cremă pufoasă, asemănătoare unui milkshake.

Adaugă amestecul de ciocolată şi unt la ouă, amestecând cu o spatulă în formă de 8. Folosind o sită, cerne deodată toată făina amestecată cu cacao peste compoziţie şi încorporează-le cu spatula; opreşte-te când compoziţia este uniformă – nu vrei să o amesteci prea mult. Toarnă compoziţia în tavă şi pune-o la cuptorul încălzit pentru 25 minute. Dacă după acest timp amestecul tot se mişcă când scuturi tava, mai lasă-l 5 minute. Ar trebui să se formeze o crustă deschisă la culoare şi brownies-urile să fie moi la atingere, dar nu foarte lichide.

Sunt delicioase ambele reţete, super rapide şi uşoare, daaaar, cel mai important aspect e că au ciocolată din belşug!

Să vă fie de bine că poftă bună cu siguranţă aţi avut!

 

 

Deserturi cu ciocolată: Lava Cake şi Brownies
Tagged on:                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *