Am zis să vă informez și pe voi, în caz că ne veți întâlni curând și veți descoperi că jocul preferat al păpădiei noastre, departe de a fi o girly-girl ca mă-sa, se numește ”Bătutili” și este cerut cu insistență, de câte ori are ocazia. Nu de alta, dar nu am vrea să vă faceți o impresie greșită și să vă imaginați că una dintre activitățile preferate ale familiei noastre este bătutul copilului.

În primul rând, Ania este un omuleț de acțiune. Nu-i genul ei să stea pasivă și să urmărească cum i se întâmplă chestii. Vrea să fie implicată în toate sarcinile pe care eu sau Florin le desfășurăm, acordă prioritate oricărui joc ce presupune mișcare în locul privitului liniștit la tabletă, laptop sau televizor, iar dacă vreo jucărie din jocul nostru se află la ananghie, iese rapid din rolul pasiv al dirijorului și îmbracă pelerina cu puteri magice de supererou, salvând imediat situația în numele ei, asumându-și pe deplin faptele curajoase:

-Și vine acuma Ania și bagă pe monstruleț la închisoare să nu-i mai chinuie pe ponei!!!

Am citit undeva și am și experimentat pe pielea noastră că modul cum se joacă mămicile e diferit de cel al tăticilor, bazat mai mult pe acțiune și activitate fizică în loc de empatie și exprimare emoțională, că așa ar și trebui să fie și că fiecare mod are rolul lui important în dezvoltarea puiului. Nici noi nu facem rabat în acest caz.

Așa s-a născut jocul cu nume haios ”De-a bătutili!”. Locul de desfășurare este patul mare din dormitor. Participanți: întotdeauna, doar Ania și tati (mami se pare că e prea mironosiță pentru o asemenea abordare). Mod de desfășurare: cu pumnii strânși intră amândoi în poziția de apărare și încep apoi să se hârjonească, să se împingă, să se răstoarne, să execute figuri de karate, să țipe și să râdă cu hohote vesele ce răzbat în toată casa. Efecte: Ania va experimenta aterizări forțate între perne și pături iar domnul tătic va mai încasa din când în când câte-o lovitură neanticipată și destul de puternică în comparație cu mânuța delicată care a lansat-o.

Nu știm de unde tenta cu origini moldovene a denumirii, dar este cu atât mai amuzantă apariția ei. Lucrurile, în rest, sunt clare. Cum apare tati în peisaj, apare imediat și întrebarea:

-Hai, tati, ne jucăm de-a bătutili în dormitor???? Vreeei, daaaa???

Cu toate că este un joc fără reguli prea multe, în afara lui, Ania știe foarte clar că orice formă de violență este strict interzisă, atât din partea noastră, cât și din partea ei.

Numiți-mă o sentimentală, dacă vreți, însă pentru mine, cea mai drăguță imagine e la finalul jocului, după ce energii în surplus au fost descărcate, atunci când tati o cheamă pe păpădie la el în brațe și-și împart amândoi iubire nemăsurată printre pupici și mângâieri. 

Sursa foto: www.salon.com

 

 

De-a bătutili printre perne și hohote de râs
Tagged on:                                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *