Frica, anxietatea și rușinea sunt principalii vinovați ai nefericirii noastre. Ei bine, dacă te uiți puțin în jur, vei găsi la tot pasul soluții salvatoare care prin 3 pași, 10 metode sau 7 căi vor stârpi nefericirea de pe fața pământului pentru totdeauna și vor aduce la schimb o viață trăită în nirvana, unde nu este nici durere, nici suferință. În realitate, nefericirea nu este doar nemuritoare ci și, la un anumit nivel, necesară.

Diferențele dintre frică și anxietate se simt cel mai bine prin manifestările lor fiziologice: prima este intensă, se lasă cu transpirații, palpitații iar cea de-a doua se prezintă sub forma unei stări de neliniște ca un nod în stomac. Nu poți spune care dintre ele este mai supărătoare, pentru că, deși intensă, frica ne poate afecta o perioadă mult mai scurtă de timp decât anxietatea.

Deși dispoziția afectivă care le însoțește este neplăcută, frica și anxietatea au un rol foarte important pentru evoluția noastră. Poate că uneori invidiem supereroii și am dori să fim și noi la fel de curajoși în fața pericolului. Cum ar fi să nu mai simțim frică? Minunat, presupun. Însă dacă nu am simți frică, dacă simțurile noastre ar fi tăbăcite, nu am mai fi capabili să simțim nici iubire, atașament, iar la acest lucru nu știu dacă ne-am dori să renunțăm voluntar. În plus, în fața pericolului, frica ne ajută să reacționăm adecvat: luptă sau fugi. Altfel, am sta cu mâinile în sân și am aștepta să ni se întâmple viața.

Anxietatea ne poate ține treji vreo câteva nopți la rând, ne poate fi parteneră nedorită vreo câteva zile. Sătuli însă de ea, vom acționa la un moment dat și vom face acel control medical, neplăcut dar extrem de necesar.

Rușinea poate fi un rezultat al stimei de sine scăzute, al credinței care se luptă în noi că nu suntem suficienți, că suntem defecți, incompleți, nedemni de a fi iubiți. Oricine a experimentat la un moment dat teama de respingere, de intimitate, de contexte sociale, de a vorbi în public. Dar fără această teamă nu ne-am simți constrânși să ne confruntăm vulnerabilitățile, să ne cunoaștem mai bine, să ne împingem limitele și să ne simțim curajoși.

Poate că nu există o soluție salvatoare care să ne scape definitiv de nefericire dar poate că nici nu ar trebui să existe. Poate că ai nevoie de tot acest dans cu frica, cu anxietatea și cu rușinea ca să te simți uman,  să te provoci, să simți că trăiești, să te autodepășești, să evoluezi și, de fiecare dată, să apreciezi mai intens momentele în care dansul tău se armonizează perfect cu liniștea, bucuria și iubirea.

Articol publicat Ziarul Hunedoreanului și pe site-ul anchetadehunedoara.ro

Sursa foto:medium.com

Dans cu frica, anxietatea și rușinea
Tagged on:                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *