Ca urmare a aventurilor mele culinare pe tărâmurile emisiunilor tv, m-am ales cu un meniu de influențe marocane de-a gata prezentat într-o manieră spectaculoasă de celebrul chef american Bobby Flay.

Urmează sezonul grătarelor (la noi a început deja odată cu ziua păpădiei) și sincer, eu sunt cam plictisită de aceleași grătare de porc, pui, mici, legume sau cartofi și sos de usturoi, oricât de bun ar fi el. Ei bine, deși am testat inițial meniul propus de chef în airfryer (care este varianta noastră permanenetă a grătarului), acesta poate fi cu ușurință reprodus și pe cărbuni încinși.

De menționat este faptul că în ciuda strădaniilor mele de a convinge fetițul că cus-cus-ul este tot un soi de paste și că ananasul e dulce și bun, Ania a refuzat să guste altceva în afara puiului glazurat pe care l-a devorat singurică cu mânuțele, gurița, obrăjorii, năsucul și bărbița ei. Așadar:

Cus-cus marocan-ish

Ingrediente:

-250 g cus-cus

-50 g fistic

-1/2 legătură pătrunjel

-7 frunze mari de mentă

-coaja răzălită de la jumătate de lime

-1 linguriță de chimen măcinat

-sare, piper

Mod de preparare:

Se pun la fiert 500 ml de apă aromată cu sare, piper și chimen. Când începe să fiarbă, se dă focul la încet și se toarnă cus-cus-ul în ploaie, amestecând cu un tel. Se oprește focul și lasă până când pastele absorb toată apa. Se aerează apoi cu o furculiță și se pun deasupra fisticul, pătrunjelul și menta tocate mărunt și coaja răzălită de lime. E atât de fresh și parfumat încât numai mirosul te poartă imediat spre zări îndepărtate.

Ananas la airfryer (grătar)

Ingrediente:

-1 ananas

-ulei de rapiță

-zahăr brun

-scorțișoară

Mod de preparare:

Anansul curățat de coajă și tăiat rondele se presară unge cu puțin ulei de rapiță (sau orice alt ulei) și se presară cu zahăr brun și scorțișoară. Se pune în airfryer-ul preîncălzit la 200 de grade C pentru 15 minute, întorcându-l la jumătatea timpului. Se poate face la fel de bine și pe grătar, pt cca 5 minute pe fiecare parte.

Pui glazurat

Ingrediente:

-6 pulpe superioare de pui (eu am folosit și-și)

-4 linguri mari de oțet balsamic

-7 linguri gem de piersici (aprox. 300 g, poate fi și de caise, prune, etc)

-ulei de rapiță

-sare, piper

Mod de preparare:

Se condimentează pulpele de pui cu sare și piper și se ung cu puțin ulei de rapiță. Oțetul balsamic împreună cu gemul de piersici se amestecă într-o oală mică la foc mic și se condimentează cu sare și piper. Se aduce la glazura la punctul de fierbere amestecând constant și apoi se oprește focul și se lasă să ajungă la temperatura camerei. Pulpele de pui se pun în airfryerul preîncălzit la 200 de grade C cu pielea în jos, se ung cu glazură și se lasă 10 minute. Se întorc apoi, se glazurează și pe cealaltă parte și se mai lasă încă 10 minute. Se pot face la fel și la grătar.

Toate aceste rețete funcționează extrem de bine împreună, sunt rapide, sparg cu succes monotonia unui grătar obișnuit și sunt absolut delicioase!

Poftă bună!

Cus-cus aromat, ananas prăjit și pui glazurat
Tagged on:                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *