De India m-a îndrăgostit Eliade. Am văzut-o prin ochii lui în Maitreyi și în Memorii și mi-am dorit să o cunosc mai bine. Mi se pare fascinantă. Îmi doresc mult să ajung vreodată acolo. Bucătăria indiană e, pentru mine, una dintre cele mai bune din lume. Se mulează perfect pe gusturile mele. Sunt folosite foarte multe condimente care se îmbină perfect în gustul final.

Indienii sunt maeștrii în combinarea condimentelor, niște mici alchimiști. Mâncarea lor se aseamănă cu cultura indiană: colorată, picantă, dintr-o multitudine de ingrediente pe care nu le deosebești dar care se combină într-un gust pe care ori îl adori, ori îl urăști. Mănâncă stând pe jos, cu picioarele încrucișate, fără veselă ci din frunze de bananier, fără tacâmuri, cu mâna dreaptă (cea stângă este folosită la baie :)) pentru a fi în contact direct cu mâncarea și pentru a-și arăta respectul pentru pământ. India este cea mai religioasă țară din Asia și eu sunt total fascinată și îndrăgostită de ea. Eu zic că dacă vei gusta din mâncarea lor și vei încerca să simți cultura ascunsă acolo, vei avea cel puțin o experiență inedită!

Ingrediente esențiale în gastronomia indiană:

-chilli (tot felul de soiuri)

-coriandru

-cassia (care seamănă la aspect cu scorțișoara)

-scorțișoară

-cardamom negru și verde

-chimen

-turmeric sau curcuma (bun ca antiseptic, antibiotic și excelent pentru fertilitate – cică de aia sunt atât de mulți indieni :)))

-cuișoare

-Garam masala e un amestec de condimente specific indienilor care ajută la digerarea mâncării și are trei ingrediente de bază (la care se pot adăuga și altele): cuișoare, cardamom verde și cassia .

Cred că cea mai cunoscută și apreciată mâncare indiană e curry-ul. Eu îl gătesc destul de simplu și rapid. Necesită câteva condimente mai puțin folosite la noi în țară, pe care le găsiți însă în hipermarketuri sau la magazinele naturiste.

Am profitat de o zi însorită ca să fac această rețetă, întrucât Ania a ieșit afară la joacă împreună cu Auri (bunica maternă).

Ingrediente:

3 linguri mari de ulei

1 ceapă medie

2 căței de usturoi

1 ardei iute

400 g piept de pui

¼ linguriță turmeric

½ linguriță chimen măcinat

¼ linguriță coriandru măcinat (în mojar)

¼ linguriță garam masala

¼ linguriță sare

1 linguriță pastă de roșii

2 linguri mari de iaurt (sau smântână)

Mod de preparare:

Curățați și tocați ceapa mărunt, pisați usturoiul, tăiați carnea în bucățele gata de băgat în gură (ca să poată fi luate direct cu bețișoarele chinezești), tocați ardeiul iute (dacă nu vreți să fie foarte picant curry-ul, puteți îndepărta semințele și nervurile acestuia ca să-i mai ia din iuțeală).

Puneți uleiul în wok la foc mediu și adăugați ceapa amestecând timp de 1 minut.

Alăturați și bucățile de carne și amestecați timp de 5-6 minute, până când exteriorul puiul s-a transformat  în alb.

Răspundeți-i păpădiei care vă strigă de zor la geam să-i umpleți stropitorile cu apă pentru că vrea să ude florile împreună cu Auri.

Întoarceți-vă, cu hainele pline de apă, la curry-ul vostru și adăugați în wok usturoiul și ardeiul iute. Amestecați totul până începe să prindă culoare, încă 2-3 minute.

Răspundeți apelului lansat de Auri și încercați să convingeți împreună puica să iasă din cușca mare a cățelușilor, lasându-i pe aceștia să respire normal.

Puneți condimentele în curry, păstrând garam masala pentru etapa următoare.

Aruncați o privire fugară pe fereastră și admirați fetele care una se dă râzând pe tobogan în timp ce cealaltă îi face poze cu telefonul.

Adăugați în wok pasta de roșii și garam masala, amestecând totul în compoziție. Îmbogățiți curry-ul cu două linguri sănătoase de iaurt și lăsați pe foc până este gătit puiul.

Eu mănânc acest savuros curry cu tăieței de orez.

 

Namaste!

Curry indian din piept de pui cu iaurt
Tagged on:                                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *