De câtăva vreme, Ania ne anunță o teamă de zombie și de ghost, tradusă prin nesiguranța de a păși singură în întuneric beznă. Am încercat să i-o demontăm, raționalizând-o: nu există zombie și ghost, ele sunt doar personaje de filme și desene, există doar în televizor sau cărți. Întunericul e bun pentru că el ne ajută să ne odihnim. Dacă aprindem lumina, vei vedea că este aceeași casă a noastră, nu se schimbă nimic, nu apare sau dispare nimic. Am asigurat-o constant că mami și tati o vor proteja de orice rău, că nu vom permite să o rănească cineva dar i-am acceptat nesiguranța, am ținut-o de mână în întneric și i-am luminat pașii de câte ori a simțit nevoia.

Nu știu cât de profundă este această teamă, pentru că nu este pregnantă, nu văd manifestări vizibile ale ei (doar spusă prin cuvinte alintate, cu un zâmbet șugubăț pe mutriță) și nu este constantă, apare doar în anumite situații (dacă e somnoroasă, nervoasă sau bucuroasă, trece prin beznă fără nicio ezitare). Poate fi o nevoie de atenție, o nevoie de a se simți protejată sau pur și simplu o fază prin care trece.

Suntem seara la culcare. Ne-am spus poveștile, cântecelele și poeziile, ne-am pupat de noapte bună și acum așteptăm sosirea somnicului. Păpădia, între noi, sporovăiește veselă cu ceva prieteni imaginari:

-Nuuuuu, bineînțeles că nu poți face asta! Dar dacă vrei, uite, poți mânca haina aia de pe noptieră. Și tu, sigur că da, mănâncă steluța yellow de pe tavan. Tu ia cartea aia albă a lui mami!

Noi o ascultăm amuzați și nițeluș nedumeriți. Râde veselă și continuă:

-Nu mă mai pupa că mă gâdili!

Apoi, către mine:

-Mami, dă-te mai încolo și dă-mi multă plapumă ca să aibă loc și prietenii mei de care nu-mi mai e frică, zombie și ghost, să doarmă lângă mine. Dar dă-mi muuuuultă plapumă, mami, că sunt mulți!

Și uite așa, puiul nostru și-a găsit singură o soluție minunată care să o liniștească, mult mai bună și mai minunată decât orice raționalizare am încercat noi până atunci. Poate că vom rămâne fără niciun obiect în dormitor în acest proces, dar hei, liniștea fetițului e tot ce contează pentru noi!

Sursa foto: http://www.mascotdesigngallery.com

Cum să îmblânzești zombie și ghost întunecați
Tagged on:                                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *