De când s-a născut, Ania a dormit mai puțin decât spuneau statisticile că dorm copiii de vârsta ei. În plus, noi nu avem copilul acela pe care-l vedem în filmulețe amuzante, ce adoarme cu mâncarea în mână, pe oliță sau în supermarket. Poate și pentru că nu am solicitat-o până la epuizare niciodată, poate și pentru că ar putea sta trează și două zile dacă o lași să petreacă. Acest lucru nu mă îngrijorează prea tare deoarece se trezește mereu odihnită, vioaie și cu chef de joacă. În plus, îi creez toate condițiile ca să poată avea parte de un somn de calitate: întuneric în casă, fără zgomote în timpul programului ei de somn, temperatura în jur de 21 de grade C, camera aerisită și somnul de noapte începe la ore formate dintr-o cifră (8, cel târziu 9 seara). Somnul este extrem de important pentru dezvoltarea unui copil, dar despre asta am mai scris aici.
Încă mai sunt părinți care se miră de programul Aniei de dormit: ”Eu n-aș putea! Prefer să-l culc odată cu mine la 11-12 noaptea decât să mă trezească dimineața la 6”. Prioritățile noastre sunt puțin altele dar nu văd nimic rău în a obișnui copilul cu ritmul tău. Pe noi ne-a obișnuit Ania cu ritmul ei și recunosc că ne prinde tare bine. Pe la ora când alți părinți se trezesc, noi avem deja jumătate din treburi realizate și așteptăm cu drag să ne bucurăm de relaxarea de după-masă. Parcă avem mai multă energie de când ne trezim odată cu răsăritul soarelui.
Iarna, Ania adoarme la 8 și se trezește la 6. Acum, pe timp de vară, Ania adoarme în jur de 9 seara și se trezește tot în jur de 6. La noi nu funcționează treaba cu adormitul copilului mai târziu ca să se trezească mai târziu. La prânz adoarme în jur de 12 și somnul ei durează cam o oră.
Pentru că la Sinaia distracția era pretutindeni, domnișoara păpădie a refuzat să doarmă de prânz. Nici măcar pe mașină încolo nu a binevoit să închidă ochișorii. Seara, a adormit la aceeași oră la care era obișnuită. Și ghiciți ce? Da, s-a trezit tot în jur de 6 dimineața. Însă în afară de câteva nemulțumiri pe motiv de muzică melancolică (de la Irish Pub-ul unde ne aflam), a rezistat eroic cu zâmbetul pe mutriță. În prima zi după vacanță a revenit la programul ei obișnuit.
După vârsta de 3 ani, somnul de prânz nu mai este necesar, dacă puiul are parte de un somn calitativ noaptea. Ca toate deciziile importante cu privire la evoluția păpădiei, o vom lăsa și pe aceasta tot în seama fetițului. Planul e simplu: stăm la prânz cam 40 de minute în pat, ceea ce îi prinde bine, chiar dacă nu doarme, că măcar se odihnește fără stimuli în jur. Dacă vor trece câteva zile fără să adoarmă, mesajul va fi înțeles și însușit. Știe ea mai bine decât noi când și cum are de gând să mai doarmă în continuare.
Sursa foto: www.parentmap.com