Povesteam deunăzi de peștișorii artiști (Betta splendens) care nu-și respectă aspectul și care au îmbrățișat o viață de agresiuni, situându-se astfel în incompatibilitate cu valorile noastre de viață. Ei bine, lucrurile nu mai stau chiar așa.

Noi credem foarte mult în șanse oferite celorlalți, în istorii greu încercate, în bunătatea înnăscută, în reintegrare, în acceptare și schimbare. Așa că, mânat de principiul no man left behind, curajos și asumat, Florin a luat decizia să achiziționăm și un peștișor Betta, cu speranța că lumina din familia noastră îl va ajuta să aleagă singur calea cea bună a dreptății, păcii și armoniei.

Betta-ul nostru este foarte spectaculos: înotătoarele și coada sunt diafane, de un roșu aprins, prinse pe niște solzi albaștri sidefați, iar capul și coama se prezintă sub un bordeau intens. Dacă îl privești cu atenție, vei observa boticul care amintește de natura lui instinctuală și care se aseamănă foarte mult cu cel al unui bulldog supărat. O apariție superbă!

Prima întâlnire cu habitatul acvariului nostru a fost una destul de amuzantă. În primul rând, văzându-se (pentru prima oară, poate) înconjurat de pești de diferite rase și nații, a început să se înfoaie ca un cocoș supărat spre orice mișca în jurul lui, curios. Simțindu-se probabil depășit numeric, Betta nostru a adoptat un stil mai puțin combativ de relaționare și anume, ascunsul printre plantele acvariului.

Ulterior am aflat că nu doar ei prezintă o amenințare asupra celorlalți pești, dar și colocatarii lui ar putea atenta la minunățiile lui de aripioare, înveninați și înciudați probabil, de spectacolul de culori pe care îl oferă.

Deocamdată, lucrurile stau cum nu se poate mai bine: în acvariul nostru e pace și armonie. Ceilalți pești se mulțumesc doar să îl studieze curioși de la distanță iar domnul Betta încă se ascunde și e scump la vedere. Periodic însă ne încântă cu un dans grațios pe care noi îl urmărim fascinați.

Pentru orice eventualitate însă, Betta al nostru are pus deoparte un bol destinat lui în întregime, în care se poate retrage dacă siguranța lui sau a celorlalți pești va fi pusă în pericol.

Suntem totuși optimiști și sperăm că bolul va rămâne neocupat. Cine știe, poate că tot ce avea nevoie acest pește splendid, era un strop de bunătate și o șansă oferită de cei din jur!

Cum să conviețuiești cu un Betta splendid
Tagged on:                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *