Am găsit un citat care m-a uns pe suflet, pe una dintre paginile pe care le urmăresc, Mama Instincts:
”Respecting children teaches them that even the smallest, most powerless, most vulnerable person deserves respect, and that is a lesson our world desperately needs to learn.”
Adică:
Respectând copiii îi vei învăța că până și cea mai mică, mai slabă, mai vulnerabilă ființă merită respect, și asta este o lecție pe care lumea noastră are nevoie cu disperare să o învețe.
Minunat, nu-i așa?!
Eu trăiesc cu această convingere în privința copiilor de când mă știu. Să respecți un copil nu înseamnă însă doar să-i îndeplinești nevoile de bază, înseamnă mult mai mult de atât: să-l asculți, să-l înțelegi, să-i accepți stările emoționale, să-i fii sincer, să-i ceri părerea, să-l ghidezi și să-l tratezi ca pe cea mai valoroasă ființă din viața ta, pentru că așa și este. Refuz să vorbesc de orice fel de abuz pentru că, atunci, cuvântul respect nu mai are niciun fel de legătură cu subiectul.
Dar eu merg mai departe cu acestă afirmație și o extind asupra tuturor ființelor de pe pământ. Indiferent cât de neplăcute ni s-ar părea nouă, încerc să-i insuflu Aniei respectul pentru ele, fie că e vorba de un cățeluș drăgălaș, de o furnicuță, un șoricel, un vierme sau un păianjen pe care, în ciuda insistențelor păpădiei, mami refuză să-l ia pe mâna ei. Fiecare are dreptul la o viață liniștită, nu suntem noi stăpâni asupra lor, chiar dacă am avea puterea aceasta sau tocmai pentru că avem această putere.
Bineînțeles că sunt situații când nu respectăm această deviză: mâncăm carne de animale sacrificate dar aici urmăm o lege a junglei care se aplică tuturor și este în folosul bunei funcționări a organismului nostru, prindem muștele care ne intră în casă (deși încercăm să evităm acest lucru cu plasa de la geamuri) pe banda de ceară pentru că altfel ar exista riscul infestării noastre, dar niciodată nu facem rău gratuit, dacă noi nu ne aflăm în pericol.
Pe lângă faptul că Ania învață o lecție importantă de adaptabilitate în univers, învață ce înseamnă respectul în esența lui, am bucuria să observ că nu a dezvoltat absolut nicio teamă de nimic: gâdilă râmele pe spate, povestește cu păianjenii și-și plimbă veselă viermișori și furnicuțe pe degețele.
Atunci când accepți dreptul unui gândăcel de a se întoarce la familia lui, îți va fi mult mai ușor să respecți libertatea fiecăruia de a fi cine a fost creat sau a ales să fie!
Sursa foto: www.inc.com