Cum se stopează creativitatea la copii:
-se urmăresc frecvent show-uri animate ale căror scenarii vor fi mai apoi, prin joc, urmate întocmai;
-se citesc aceleași povești la nesfârșit, cu același final;
-se cumpără o tonă de jucării, sute de variante de personaje ale fiecărui desen animat preferat, care, mai târziu, din cauza lipsei de spațiu vor fi depozitate unele peste altele, îngrămădite, prăfuite și uitate;
-se retează din fașă spontaneitatea odorului atunci când situația devine inconfortabilă pentru noi, din diverse motive (locul făinii nu este pe pat, îți spun eu că nu arată drăguț Pinkie Pie împodobită cu plastilină verde, pereții trebuie să rămână albi, nu pictați cu acuarele).
Cum se dezvoltă creativitatea la copii:
-se merge în vacanță la Șoimuș cu doar câteva jucării și se lasă copilul să facă el legăturile între un crocodil, un smiley face, un Pluto cu mașină de curse, vreo zece animăluțe îmbrăcate în prințese, un urs panda, o tablă de scris, un polițist cu baston, un cub și o furnică gigant.
-se stinge televizorul, tableta, telefonul și se joacă unul la unul cu puiul;
-se inventează zilnic povești și se lasă copilul să intervină atunci când dorește să schimbe cursul povestirii;
-se strânge din dinți și se repetă la nesfârșit, cu patos și implicare: Veselia e mai importantă decât curățenia! Petele trec, amintirile rămân veșnic!, atunci când situația amenință să devină messy;
-se are încredere în copil că știe el mai bine decât noi, că va învăța singur, în ritmul lui, ce are de învățat și se stabilește ca singur scop suprem zâmbetul de pe fața unui păpădiu.
Multe greșeli mai facem și noi, dar, din fericire, fie ne revenim pe parcurs, fie fetițul nostru ne trezește la realitate în cadrul unor momente unice, revelatoare, spontane și firești! Cât de norocoși putem fi cu puiul nostru înțelept!
Sursa foto: jooinn.com