Nu cred că este cineva pasionat de domeniul gastronomic care să nu fi auzit de celebrul Coq au vin, preparat din cele mai vechi timpuri de gospodarii francezi care păstrau găinile pentru ouat și-și permiteau ocazional luxul acestui preparat cu cocoș. Inspirată de carismaticul chef american, Geoffrey Zakarian, am încercat și eu celebra rețetă. După o perioadă lungă în care mâncam des fripturi cu vin, nu pot spune că mă mai atrage foarte tare această combinație, însă rezultatul acesta a fost unul foarte gustos.

Ingrediente:

  • cantitățile sunt măsurate cu cup-ul, unitate de măsură americană, dar dacă nu aveți așa ceva, puteți aproxima 1 cup cu 340 de grame.

-750 ml de vin roșu sec (de preferat să folosiți un vin pe care l-ați și bea, ex. Cabernet)

-1 cup de morcovi cubulețe

-1 cup ceapă tocată

-1 cup tijă verde de țelină tocată (apio)

-8 crenguțe proaspete de cimbru

-2 foi de dafin

-6 căței de usturoi

-6 pulpe de pui superioare (sunt preferabile cărnii de cocoș, mai tare)

-2 cups ciuperci

-1/2 cup făină

-250 de grame de bacon tăiat fâșii micuțe

-2 cups de arpagic (eu am folosit ceapă verde)

-sare, piper

-ulei pentru prăjit

-tăieței de casă cu ou

-unt

-1 legătură de pătrunjel

Mod de preparare:

Se face o marinadă pentru carnea de pui din vin, morcovi, ceapă, țelină, usturoi, cimbru, foi de dafin, arpagic și sare, care se lasă la frigider peste noapte.

Se prăjește baconul, se scoate și, în același ulei, se adaugă ciupercile. Puiul sărat și piperat se dă prin făină doar pe partea cu piele și se prăjește apoi în uleiul baconului, fără să-l întoarceți sau să-l mișcați. Când pielea a devenit arămie și crocantă, se adaugă în tigaie legumele și condimentele din marinadă, iar apoi lichidul marinadei, se acoperă și se lasă la cuptorul preîncălzit la 200 de grade C pentru aproximativ 45-50 de minute.

O combinație perfectă pentru Coq au vin sunt tăiețeii de casă fierți, tăvăliți în unt și presărați cu pătrunjel proaspăt tocat. Pe farfuria de servire se adaugă ciupercile și baconul prăjit deasupra puiului.

Poftă bună!

Coq au vin pentru o cină franțuzită
Tagged on:         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *