Aceste clătite cu verdeaţă sunt de fapt nişte plăcinte mult mai simplu şi mai rapid de făcut. Îi oferă Aniei o gustare sănătoasă pe care o mănâncă cu poftă. Am găsit astfel o modalitate să gustăm şi ceapa verde care a fost refuzată constant până acum.
Vecinul nostru s-a apucat să taie lemne, lucru de neînţeles pentru mine deoarece tocmai a venit vara. Multe lemne. Un munte de lemne care nu se mai termină. Cum la noi ferestrele sunt mereu deschise, Ania, enervată la culme de zgomotele agresive, se plimbă iritată prin casă cu degeţelele în urechi, oprindu-se din când în când să se mai certe prin geamul deschis, cu monstrul gălăgios.
Auri (bunica maternă), trezită şi ea mai devreme, vine în vizită la noi. Îmi oferă mie o explicaţie: pe principiul să-ţi faci iarna car şi vara sanie, funcţionează multă lume prevăzătoare care profită de preţul lemnelor din această perioadă. Ania primeşte de la Auri o excursie gratuită pe străduţele liniştite de la noi din cartier.
Rămasă singură decid să o surprind pe păpădie cu o porţie de clătite cu verdeaţă şi brânză de capră, reţetă pe care o aveam în minte de ceva vreme şi căreia tocmai îi sosise timpul să fie pusă în practică.
Reţeta originală de clătite a fost furată de mine de pe un site american, adaptată la nevoile puicii şi îmbogăţită cu ingrediente noi. Unitatea de măsură folosită este cup-ul, echivalentul unei ceşti ceva mai mică decât o cană. Puteţi folosi orice măsură doriţi câtă vreme respectaţi raportul dintre ingrediente:
-2 ceşti de făină (am folosit şi neagră şi de secară dar se poate folosi şi albă)
-2 ceşti de cozi de ceapă
-o jumătate de legătură de mărar
-2 ouă
-1 ceaşcă de brânză de capră
-1 ceaşcă şi jumătate de lapte
-sare şi piper
-unt pentru prăjit
Tăiaţi cozile de ceapă verde mărunt, tocaţi mărarul, bateţi cele două ouă şi mărunţiţi brânza de capră.
Într-un vas mare, amestecaţi bine toate ingredientele (exceptând untul pentru prăjit), puneţi sare şi piper după gust.
La foc mediu şi într-o tigaie mică, topiţi o linguriţă de unt şi întindeţi uniform patru linguri din compoziţie. Lăsaţi câteva minute până este făcută pe partea de jos şi cu ajutorul unei spatule întoarceţi clătita pe cealaltă parte.
Mie mi-au ieşit în total şase clătite dolofane. Le puteţi mânca simple sau ajutate de un sos la alegere (ketchup, smântână, iaurt, etc.)
Am făcut această variantă de clătite şi cu legume fierte la abur ca să poată fi mâncate mai uşor de fetiţ (noi am folosit cartof dulce, ardei gras, conopidă, morcov, dovlecel) dar ele pot fi integrate şi crude. În loc de brânză de capră puteți pune orice fel de brânză sau cașcaval.
Următorul experiment va fi cu spanac sau lobodă şi usturoi verde.
Odată cu lemnele tăiate şi cu liniştea casei redobândită, s-a întors şi Ania, fericită, de la plimbare. Răbdarea şi toleranţa păpădiei pentru vecinii gălăgioşi, care oferă cu fiecare ocazie floricele domnişoarei iubite, i-au fost răsplătite cu o porţie de clătite pentru care uităm de bunele maniere și le mâncăm direct cu mâna.
Poftă bună!