Când am chef de ceva bun-bun (vorba Aniei), rapid și sănătos la masa de seară fac această mega cină delicioasă. Nu e vreo complicăciune de rețetă, dar fiind printre preferatele mele și printre puținele care-i plac și lui Florin, am decis s-o pun pe blog. Așa sunt eu, extrem de darnică și generoasă cu prietenii mei. 🙂
Se intitulează simplu: Steak de vită cu legume.
Dintre toate rețetele cu vită pe care le fac, acest steak și vita thailandeză sunt în topul topurilor pentru mine. Steak-ul îl pregătesc normal, dar diferența o face marinada care, din punctul meu de vedere, îi aduce cel mai frumos compliment cărnii de vită.
În vara aceasta am (re)descoperit legumele la grătar. Am mâncat în neștire, cu sau fără invitați la noi acasă. Cum a început să fie nițel cam friguleț în ultima perioadă și sezonul grătarelor se cam apropie de sfârșit, aveam nevoie de un plan ca relația dintre noi și legumele la grătar să continue și în sezonul răcoros. Și l-am găsit: prăjitul în airfryer oferă același gust bun ca și grătarul.
Ingrediente:
Pentru legume:
-1 dovlecel
-2 ardei capia
-1 ceapă roșie
-1 ceapă albă
-250 g ciuperci champignon
-sare
-ulei
Pentru steak:
-2 felii de antricot de vită (mai groase)
-1 lingură de semințe de chimen
-1 linguriță de fulgi de chilli (sau un chilli uscat)
-4 căței de usturoi
-sare, piper
-1 pahar de vin roșu sec
-ulei pentru prăjit
Mod de preparare:
Carnea de vită se spală și se usucă cu prosoape absorbante. Se încinge o tigaie mică la foc mare (fără ulei). Se pun semințele de chimen și se amestecă 30 de secunde (timp în care vor pocni și vor încerca să sară din tigaie. Nu le lăsați să evadeze!). Adăugați-le peste carne.
Tocați usturoiul cu presa și puneți și restul condimentelor (fulgii de chilli, sare, piper, vinul) în marinada pentru carne. Lăsați totul câteva ore la frigider (chiar peste noapte).
Scoateți carnea cu vreo jumătate de oră înainte de a o găti ca să aibă timp să ajungă la temperatura camerei.
Încingeți uleiul în tigaie la foc mare. Scurgeți carnea de marinadă și prăjiți-o la temperatură mare 3 minute pe o parte și încă 2 minute pe partea cealaltă (asta dacă vă place, ca și mie, vita în sânge). Puneți steak-urile într-un vas acoperit și lăsați-le să se odihnească până ce își lasă sucurile din ele.
Legumele sunt curățate (dovlecelul l-am lăsat cu coajă) spălate și tăiate în bucăți mai mari: ceapa în 8, dovlecelul felii, ciupercile întregi-doar separate pălăriile de picioare și ardeiul fășii mai mari). Se amestecă cu sare și puțin ulei, apoi se prăjesc în airfryer-ul preîncălzit la 200 de grade C. Timpii de prăjire sunt diferiți și le puteți prăji pe rând, scuturând din când în când cuva aparatului, astfel:
Ciupercile – 10 minute
Ceapa – 10-12 minute
Ardeiul capia – 15 minute
Dovlecelul – 15 minute
Sau, când nu aveți timp prea mult la dispoziție, le puteți pune la grămadă să se împrietenească și lăsați-le acolo aprox. 16 minute. Veți putea jura că cineva a pus zahăr pe ele când nu ați fost atent.
Poftă bună!