Chutney-ul de merişoare şi lămâile murate sunt două reţete extrem de simple şi rapide, care nu se mănâncă neapărat împreună dar despre care am ales să vorbesc astăzi pentru că sunt delicioase şi merită să fie cunoscute.
Chutney este un termen britanic ce provine de la un cuvânt în limba hindi, chanti, care înseamnă „a pisa”, „a toca” şi este un condiment indian picant preparat din fructe sau legume cu oţet, condimente şi zahăr.
În trecut chutney-ul se pisa în mojare de piatră, de aici îi vine şi denumirea.
Consistenţa unui chutney este aceea a unui sos, a unei paste iar textura se apropie de cea a unui gem picant.
Există o foarte mare varietate de reţete de chutney. Mirodeniile cele mai des folosite sunt: coriandru, cuişoare, tamarin, ardei iute, ceapă, usturoi, limetă, muştar, scorţişoară, ghimbir, mentă.
Ingredientul principal dintr-un chutney poate fi aproape orice, dar cele mai populare sunt cele din fructe: mango, mere verzi, kiwi, papaya, pere, piersici, caise, curmale, merişoare, portocale, nectarine, ananas, rodii, nucă de cocos, etc., dar şi din ceapă, rubarbă, roşii, gogonele, etc.
Chutney-ul se mănâncă alături de un curry picant, carne de porc, pui, peşte, mâncăruri indiene de legume, orez, fripturi, brânzeturi, sandwich-uri, salate, mezeluri afumate, pâini plate indiene, etc.
Reţeta mea de chutney de merişor arată în felul următor:

Ingrediente:
-125 g de merişor uscat
-2 linguri de oţet balsamic
-2 linguri cu vârf de zahăr brun
-o haşmă tocată (haşma numită şi şalotă sau eşalot, este o ceapă franţuzească fără gustul înţepător al usturoiului sau mirosul acru al cepei, cu o aromă delicată; eu am folosit o ceapă mică obişnuită)
-1 linguriţă de coajă de portocală rasă fin
-sare
-piper proaspăt râşnit
Amestecă într-o crăticioară merişorul, oţetul, zahărul brun, ceapa, coaja de portocală, sarea şi un pic de piper, apoi adaugă 125 ml de apă.
Pune la fiert pe foc mare, iar când dă în clocot, redu focul la mediu spre mic, acoperă oala şi lasă să fiarbă în continuare, până se înmoaie merişorul, aproximativ 5 minute.
Ia de pe foc şi lasă să se răcească.
Transferă totul în vasul unui robot de bucătărie şi pasează până se combină uniform toate ingredientele, formând o pastă fină.

Dacă vă place brânza camembert atât de mult cum îmi place mie, veţi mânca acest chutney de merişoare pe o felie de pâine prăjită decorată cu felii generoase de camembert.
Lămâile murate sunt o rețetă marocană.
Mâncarea marocană nu este doar un prilej de a-ți potoli foamea cu gusturi delicioase dar marchează și un moment special de socializare și ospitalitate.
Printre ingredientele esențiale ale bucătăriei marocane, se află:
-couscous (îl mâncăm și la noi în țară, dar altfel preparat)
-șofran (cel mai scump condiment care trebuie folosit cu moderație pentru că are o aromă foarte puternică)
-scoarța de scorțișoară (care se macină proaspătă în mâncăruri sub forma prafului cunoscut la noi)
-chimen (măcinat sau semințe)
-paprika
-orange blossom water (apa din flori de portocali, oferită oaspeților pentru a-și unge mâinile și a păstra acel miros pe tot parcursul mesei dar folosită și în mâncare)
De asemenea specific pentru cultura marocană este vasul numit tajine, realizat din teracotă, ce are o formă conică și gătește mâncarea un timp îndelungat dar care îi conferă un gust specific.

Înainte de a fi utilizat, vasul tajine va fi lăsat peste noapte în apă și chiar înainte de a găti în el se fierbe apă cu sare mare și frunze de dafin.
Lămâile conservate sau murate sunt un preparat unic pentru bucătăria marocană.

Ingrediente:
-lămâi
-sare de mare
-apă
Lămâile spălate și uscate se taie în patru pe lungime, având grijă să nu tăiați de tot, până jos, lămâia.
Se umple apoi interiorul cu două lingurițe de sare de mare și se îndeasă într-un borcan curat și uscat. Lămâile trebuie să stea strâns lipite una de cealaltă.
Se stoarce deasupra zeama unei lămâi, se mai pune o linguriță de sare și se acoperă totul cu apă călduță.
Sigilați borcanul și puneți-l într-un loc întunecos, ferit de lumină, la temperatura camerei.
Vor fi gata de consum în patru săptămâni.

Lămâile murate pot fi folosite în marinade, în mâncăruri, ca salată de murături sau ca decor.
Poftă bună!
Sursa foto: https://ethnicspoon.com, http://www.epicurious.com

 

 

Chutney de merişoare şi lămâi murate

One thought on “Chutney de merişoare şi lămâi murate

  • July 16, 2017 at 7:32 am
    Permalink

    De lamai nu stiu ce sa zic. Numa’ citind mi se face gura punga si simt cum ma arde pe esofag si pana-n stomac. Oops! Bine, nu stiu daca citind sau uitandu-ma la poza cu multe lamai umplute cu sare :)) …tot o pofticioasa is si tot eu ma gandesc ca o cantitate mica langa ceva bun-bun poate ii da un flavor mai nu-stiu-cum 😀
    Da’ chuuuuuutney… pe caldura asta pe langa ceva carnit de porc… mmmmmm

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *