Dumplings-urile sunt un fel de găluște sau colțunași din aluat umplut cu carne, legume sau dulciuri. Ca mod de preparare pot fi prăjite, fierte în apă sau la abur.Sunt extrem de răspândite în toată lumea , sub diferite denumiri și având caracteristice diverse umpluturi.

Această rețetă de dumplings-uri este chinezească și alături de sosul vietnamez Nuoc Cham cu care se completează (din punctul meu de vedere) perfect, reprezintă mâncarea mea preferată. Am avut o perioadă când o săptămână întreagă am mâncat numai așa ceva.

Acum le fac totuși destul de rar pentru că necesită timp și răbdarea unui chinez bătrân. Duc lipsă de ambele în această perioadă.

Atunci când prepar dumplings-urile, am nevoie mare de ajutorul Aniei, și fetițul este trup și suflet alături de mine în bucătărie.

Ingrediente:

Umplutură:

-un piept de pui sau o pulpă de pui fiartă

-4 căței de usturoi

-1 sau 2 ardei iuți

-ghimbir cam cât degetul mare (eu pun ceva mai mult pentru că ador ghimbirul)

-o mână de frunze de busuioc

-2 cepe verzi

-o linguriță de turmeric

-ulei de susan

-sos de soia

Aluat:

-100 de grame de făină

-70 ml de apă rece

Mod de preparare:

Prepar înainte aluatul. Amestec apa cu făina bine, până obțin un aluat nelipicios pe care îl las să respire puțin până când mă ocup de umplutură.

Toc mărunt carnea, usturoiul, ghimbirul, ardeii iuți și ceapa verde. Rup frunzele de busuioc mărunt. Amestec toate ingredientele, pun turmericul și adaug sos de soia și ulei de susan cât cuprinde compoziția.

Acum vine partea complicată. Eliberez și curăț suprafața de lucru (masa, în cazul meu) și chem păpădia în ajutor.

Îi inmânez un pumn de făină și o las să deseneze prin ea cu degețelele. După ce mă asigur că făina ajunge atât pe hăinuțe, pe față, pe corp și pe covor cât și în păr, mă apuc de treabă.

Întind aluatul cu sucitorul într-o foaie destul de subțire și cu o cană ce are gura mare (ca să nu fie o operațiune prea migăloasă) decupez cercurile de aluat. Restrurile rămase se frământă din nou și se decupează până când se irosește aluatul.

Umplu apoi fiecare dumpling cu 1 sau 2 lingurițe de aluat. Adun două părți opuse și le strâng bine cu degetele la mijloc.

Sigilez apoi, pe rând și marginile, având grijă să nu existe nicio scăpare pentru compoziție. Las dumplings-urile pe o suprafață cu făină pentru că am observat că altfel vor refuza să se mai desprindă și le pun departe de mânuțele curioase ale puicii.

   

Admir opera de artă a puicii și frământ un nou aluat pentru că acum, păpădia dorește să întindă și ea aluatul cu sucitorul.

Până când fetițul bate aluatul de îi sună apa în cap, eu încing puțin ulei la foc mare, într-o tigaie cât mai mare ca să nu fie nevoie să fac atât de multe ture de dumplings.

Le așez în tigaie, la distanță una de cealaltă ca să nu se lipească și le las la foc mare 1-2 minute, până prind puțină crustă pe fund.

Torn apoi apă rece în tigaie până pe la mijlocul dumplings-urilor (zgomotos, știu), dau focul la încet, acopăr cu un capac și le las să se gătească la abur până scade apa (vreo 5-10 minute).

Le scot apoi într-un vas pe care îl voi ține acoperit.

Repet operațiunea până când la suprafața de lucru mai rămâne doar puica și sucitorul ei.

Mai prepar un aluat dar de această dată o las pe Ania să îl frământe conștiincioasă. Îi pun și-un praf de turmeric să fie galben colorat frumos și-un strop de ulei și am obținut o plastilină home made, bio și distractivă.

În timp ce păpădia se ocupă cu fărâmițatul plastilinei pe covor, eu mă apuc de sosul vietnamez.

Nuoc cham este un deeping sauce (un sos de înmuiat chestii în el) și merge cu orice, de la salate la feluri de mâncare.

Este purtat prin tradiție de la mamă la fiică și are rolul sarmalelor de la noi: soacra ta va ști că ești bună de măritat dacă faci un Nuoc Cham bun, ceea ce însemnă că usturoiul și ardeiul iute trebuie să plutească la suprafață.

Ingrediente:

-2-3 căței de usturoi

-3 ardei iuți (sau câți dorești și tolerezi)

-7 linguri de zahăr

-7 linguri de sos de pește

-2 linguri de apă

-zeama de la o lămâie

Începi prin a zdrobi bine usturoiul și ardeiul iute în mojar. Aceasta este cea mai complicată operașiune a rețetei și de ea depinde reușita sosului.

Adaugi apoi sosul de pește, zahărul, apa și amesteci până când zahărul se dizolvă complet. Storci lămâia și sosul e gata.

Chinese dumplings și sosul vietnamez Nuoc Cham au gusturi diferite față de ceea ce cunoaștem noi în bucătăria tradițională, și dacă nu ești deschis spre nou, s-ar putea să nu te fascineze în aceeași măsură ca și pe mine. În a acest caz, poți folosi altă compoziție față de cea pregătită de mine, în funcție de preferințele culinare. Însă dumplings-urile și modul de preparare a lor, cred că pot fi încercate de oricine.

Trebuie să recunosc că eu am făcut porție triplă de dumplings și sos pentru că da, atât de îndrăgostită sunt de această mâncare. Poftă bună!

 

 

Chinese dumplings și sos vietnamez Nuoc Cham

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *