Mda, am ajuns la vârsta aceea când multe din frazele mele încep cu: ”tinerii din ziua de azi…” sau ”pe vremea mea…”. Explicația e destul de simplă și își are originile în ziua când am devenit mamă. Fiecare proaspăt părinte începe, conștient sau nu, un proces de comparare și confruntare cu propria copilărie. Unii, mai curajoși, ajung să vindece răni care încă dor și să devină, în sfârșit, oameni mari. Alții, mai puțin norocoși, sunt condamnați să repete niște tipare nesfârșite care adâncesc și mai mult suferințele trecutului.

Așadar, pe vremea mea (wink-wink) mâncai ce ți se punea pe masă, ceea ce, de cele mai multe ori, era tot ce exista și în frigider. Tinerii din ziua de azi (double wink) au devenit mult mai critici și mai selectivi, din cauza sau datorită (nu știu care e formularea adecvată în acest caz) ofertei variate care te îmbie la tot pasul.

Ania-păpădia nu face excepție. Printre mâncărurile ei preferate se numără, bineînțeles, ciocolata, pizza, pastele, orice fel de carne, burgerul și supa de tăieței, dezorientată, confuză și rătăcită și ea cumva pe-aici, printre ofertele bogate de fast-food. Ca să dreg puțin busuiocul și să împac și capra și varza, eu aleg să îi ofer ceea ce preferă, însă doar în varianta gătită acasă, cu alimente controlate de mine, proaspete și neîmbogățite artificial.

Așa am ajuns la această rețetă genială de cel mai bun burger din lume, preluată de pe la americani și iubită cu patos de întreaga familie și de toți apropiații care au mâncat-o pe la noi. Țin să specific că doar prin acești burgeri Ania mănâncă frunze de salată verde și roșii nepreparate termic, ceea ce pentru noi, constituie o victorie în sine.

Ingrediente:

-450 de g carne de vită tocată cu 7% grăsime (sau amestecată cu niște carne de porc)

-1 ou mare

-1/2 cup ceapă tocată mărunt

-1/4 cup pesmet

-1 tablespoon (lingură mare) de sos Worcestershire (denumit și Worcester)

-1 sau 2 căței de usturoi tocați

-1/2 teaspoon (linguriță) de sare

-1/4 teaspoon piper

-4 chifle pentru burgeri

-1/4 cup maioneză (de magazin sau de casă)

-1/4 cup ketchup (noi folosim de casă)

-4 frunze de salată

-1 roșie tăiată fin felii

-1 ceapă roșie feliată subțire (noi nu folosim că nu îi place Aniei)

-4 felii de brânză topită pentru burgeri (noi nu folosim că nu e prea sănătoasă)

-cartofi tăiați felii subțiri și egale pentru chipsuri

-puțin ulei

notă: dacă nu aveți instrumentul de măsurat ”cup” folosiți o ceașcă (nu cană) pentru cafea sau un pahar

Mod de preparare:

Amestecați într-un bol carnea tocată, oul, ceapa, usturoiul, pesmetul, sosul Worcestershire, sarea și piperul, până la omogenizare. Împărțiți amestecul în patru și formați burgerii pe care îi ungeți apoi cu puțin ulei și îi lăsați să se odihnească.

Noi facem burgerii în două feluri, ambele la fel de gustoase: fie pe grătar, întorși o dată, cam 7-8 minute în total, fie în airfryer, întorși o dată, la 180 grade C, cam 15 minute în total.

Chiflele le prăjim puțin cu partea tăiată în jos (cam 30 de secunde pe grătar sau în cuptor, tigaie fără ulei, etc.)

Cartofii tăiați și scurși temeinic de lichid vor fi prăjiți în baie de ulei până devin crocanți.

Se amestecă bine maioneza cu ketchup-ul și cu acest sos se ung ambele chifle ale unui burger, la interior.

Se asamblează burgerii: frunza de salată, felii de roșii, burger, ceapă și brânză (dacă folosiți). Se servește alături de chipsurile din cartofi și murături, dacă doriți.

Poate că pe vremea mea nu auzisem încă de burgeri, dar tinerii din ziua de azi, o domnișoară grozavă în mod special, mi-au arătat că nu întotdeuna ceea ce ne este familiar, cunoscut, este și singura variantă plauzibilă pentru noi.

Să aveți poftă bună!

Cel mai bun burger al tinerilor din ziua de azi
Tagged on:                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *