Ni s-au cerut, de la grădinița Aniei, informații cu privire la religia fiecărui copil înscris. În prima fracțiune de secundă, mi-a zburat gândul direct spre vreun soi de certificat de creștin ortodox, vreo dovadă, vreo birocrație, vreo hârtiuță care să ateste acest fapt. Așa am constatat caracterul aleatoriu al religiei.

Puteam să completez orice acolo. Ania a fost botezată creștin ortodox dar, în realitate, habar nu am ce religie are păpădia. Asta nu am cum să stabilesc eu, nu e dreptul meu să fac asta în numele ei. Eu, de pildă, deși sunt botezată creștin ortodox, mă simt mai degrabă catolică, în special de când am descoperit că sunt contemporană cu un sfânt în viață, Papa Francisc, singurul om al bisericii credincios veritabil (despre care am eu informații) și pe care îl ador.

Nici Ania nu știe deocamdată ce religie are pentru că, din punctul meu de vedere, religia, mai presus de istorie și obiceiuri, ține de suflet și de introspecție. Încerc să o ajut pe fetiț să-și descopere religia oferindu-i informații atunci când știu că este dornică să le recepționeze sau atunci când este cazul. Îi vorbesc despre Dumnezeu, așa cum îl simt eu dar și așa cum îl simt alți oameni, îi ofer date concrete despre religii. Dar când, ce, cum, de ce, sunt întrebări la care numai ea va putea răspunde.

Pot să o ”cresc” pe Ania creștin ortodoxă la fel de mult cum pot să o ”cresc” astronaut. Aș putea să-i inoculez credințele mele, să mă bazez pe influența pe care o am în viața ei, aș putea să o determin să meargă regulat la biserică și să respecte toate ritualurile și obiceiurile creștine. Însă la fel ca în orice dragoste, nu poți iubi un Dumnezeu impus, trebuie să-L vezi cu imaginația ta și să-L simți cu sufletul tău. Altfel, aș ”construi” încă un omuleț care să nu înțeleagă nimic, care să repete mecanic niște automatisme, care să facă una și să gândească alta, după un scop predefinit. Iar asta este opusul a ceea ce consider eu educație parentală. Ceea ce fac este să mă dezvălui pe mine, să-i ofer toate informațiile de care are nevoie și să-i accept libertatea de a decide pentru ea, indiferent care ar fi acea decizie.

Ca și atât de mulți oameni mari, deocamdată, Ania îl vede pe Dumnezeu ca pe un fel de Moș Crăciun căruia îi cere favoruri atunci când consideră ea că Moș Crăciun (a cărui existență eu nu i-am confirmat-o niciodată, decât la modul de credință populară) se află în imposibilitatea de a-i satisface acea dorință, fiind mai presus de el:

-Dumnezeu, te rog să mi-o trimiți pe Pinkie Pie transparentă care are sclipici pe tot corpul, cu ochii strălucitori și pe care nu o găsim decât în America dar acolo scrie că stoc epuizat! spune ea cu bucurie, privind optimist spre înaltul cerului.

Dar, ce-i drept, spre deosebire de Moș Crăciun, Dumnezeu are privilegiul de a privi mai profund în suflețelul ei, atunci când este rugat să ”nu moară mami niciodată, nici când o să fiu mare și o să am copii și să fim mereu împreună”. Da, știu, mă emoționez de câte ori aud asta.

Îmi doresc ca la un moment dat să-L simtă pe Dumnezeu ca pe un prieten care-i oferă speranță și alinare, nu ca pe cineva de care să-i fie teamă, îmi doresc să fie un om bun, empatic, plin de compasiune, înțelegător pentru că e alegerea ei, pentru că își dorește să aibă un suflet liniștit și vesel, pentru că simte real și intens bucuria de a dărui, nu pentru că i se impune acest lucru. Îmi doresc mult să fie foarte conștientă de limita dintre liber arbitru și delăsarea de a găsi un răspunzător, dintre nevoia de a simți lumina și impulsul de a te folosi de ea.

Dar iau în calcul și varianta în care ar alege că religia nu i se potrivește, că acea rubrică statistică ar trebui să rămână goală. Și sunt împăcată și cu asta, atâta timp cât ea ar fi fericită și liniștită. Până la urmă, în credința mea, Dumnezeu chiar este divin, ne iubește pe toți la fel, citește cu ușurință suflete, vede dincolo de superficialitate, este sigur de supremația Lui și nu simte nevoia să aplice pedepse ca să-și consolideze poziția, asemeni uni șef prăfuit care nu a auzit încă de leadership.

Sursa foto: andrewroebert.wordpress.com

Ce religie are Ania?
Tagged on:                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *