Ne definim și cu ajutorul celor din jur care, cu un singur cuvânt pot să ne lumineze dispoziția. Uneori, e de-ajuns un simplu zâmbet. E ca și cum așteptăm confirmarea că imaginea difuză pe care o avem despre noi este reală și văzută, observată, acceptată și de ceilalți.

Noua generație cu tehnologia și metodele ei virtuale de comunicare vine cu un adaos ce capătă tot mai multă putere: like-ul pentru validare. Rapid, fără efort, fără complicații, fără durere, fără să-ți testezi limitele exprimării și imaginației prea departe, doar la o apăsare de buton distanță. Vezi ceva ce-ți place și aprobi acel conținut cu un like.

Pare simplu și eficient, însă, în realitate, ca în orice tip de comunicare prea săracă în detalii, like-ul vine cu o serie de confunzii și interpretări alterate ce vor stârni un adevărat haos atât în sufletele și mințile receptorilor cât și ale emițătorilor.

”Mi-a dat like la fotografie” poate însemna că îi place cum a ieșit aceasta sau că îi place cum arăt eu aici sau că îi place de mine sau îi place cum gândesc  sau că ar vrea să ne întâlnim sau că mă iubește. Te trezești astfel turmentat de gânduri și nu știi dacă a fost un compliment accidental sau dacă e cazul să visezi la căsătorie și copii împreună.

Alteori, se întâmplă să aștepți cu înfrigurare un like de la persoana dorită și acesta să nu apară. Îți creezi atunci în minte un întreg scenariu cu posibile motive ale acestei absențe, ajungi să te îndoiești de tine, să cauți o greșeală din trecut sau să găsești scuze pentru acest tip inacceptabil de comportament social.

Nici pentru cel care trimite like-ul lucrurile nu sunt chiar simple. Implicațiile acestui gest te pot ajunge din urmă și pot plana asupra ta o lungă perioadă de timp.

Câteodată te dedici în întregime și total unei singure persoane: nu vei scăpa nicio postare pe care să nu o apreciezi, niciun gând neaprobat de tine, indiferent cât de mult sau puțin rezonează în realitate cu tine. Tu ai un mesaj de transmis și-l vei transmite până când acesta va fi cu adevărat înțeles.

Alteori, dimpotrivă, poți vedea ceva ce-ți place dar, din păcate, postat de persoana nepotrivită. Așa că zâmbești în intimitate dar treci rapid peste acest moment.

Mai sunt și vânătorii de like-uri, un adevărat fenomen care necesită persoane antrenate în această artă și care vor observa, căuta, scotoci, număra, calcula și sancționa like-urile trimise și primite. Dacă ai avut curajul să acorzi un like unei persoane considerată non-grata de către un anumit cerc social, va trebui să acorzi explicații amănunțite, să regreți sincer gestul tău și să promiți solemn că nu-l vei mai repeta. Libertatea personală are accept de desfășurare doar în interiorul acelui grup.

Un like nu e nimic mai mult decât un zâmbet. Poți căuta rădăcinile acestuia, poți să ți-l însușești, să-l interpretezi ca fiind despre tine sau poți să te bucuri că cineva din jurul tău a simțit nevoia să zâmbească.

Sursa foto: icon-library.net

Cât de mult înseamnă un like?
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *