Am ajuns la trista concluzie că foarte puţini oameni mai citesc. Nu, nu SMS-uri, stări pe Facebook, articole din ziare, mesaje pe Whatsapp. Foarte puţini oameni mai citesc cărţi. Cărţi din alea cu multe pagini, pe care nu le poţi termina în 30 de secunde şi în încă 15 să tastezi rapiduleţ o recenzie despre ea.

Altfel nu-mi pot explica de ce prea mulţi oameni consideră o postare de o pagină de Word ca fiind „prea lungă”. Nu e doar cazul meu. Citesc comentarii asemănătoare la multe articole reuşite care au nesăbuinţa să meargă în relatare dincolo de intrigă.

Păi ce te faci când începi să citeşti o carte? Probabil că nu treci nici de primul capitol, pentru că mă îndoiesc că vei citi introducerea, prea lungă pentru gusturile tale.

Ce te faci dacă decizi să citeşti vreodată Toamna Patriarhului care, în cele aproape 300 de pagini este lipsită total de dialog iar ultimul capitol al cărţii este o singură frază? Îi vei scrie un mesaj de protest autorului, lansat spre ceruri?

Nici nu-mi trece prin minte să mă compar vreodată cu Garcia Marquez. Vorbesc doar de o educare a cititului, pe care, se pare, e tot mai greu să o obţinem.

Poţi să-mi spui că postarea mea e prea plictisitoare pentru gusturile tale, că voiai mai multă acţiune, că mă repet (spun aceeaşi idee sub diverse forme), că nu eşti de acord sau nu ţi se pare logic ce-am scris.

Dar că e prea lung?! Atunci voi avea nevoie de lămuriri.

Ce înseamnă prea lung pentru o postare? Care e numărul de cuvinte acceptate, pentru că nu am observat ca Word-ul, blogul, Facebook-ul sau imaginaţia să mă limiteze? Păţesc asta când scriu mesaje pe telefon, e drept. Dar acum nu e vorba despre un mesaj scurt şi concis. Când ar fi trebuit să mă opresc? Pe la mijlocul relatării? Pe la trei sferturi? Ce ar fi trebuit să fac cu restul cuvintelor rămase în mine? Să le înghit sau să încep o nouă postare, tot la fel de lungă? Sau mai bine dă-mi tu un număr fix de cuvinte și un subiect să-mi scriu postările și voi face tot ce pot să te mulțumesc. Ce ai face tu dacă ar trebui să scrii o expunere de 900 de cuvinte (cât spune SEO-ul blogului meu că sunt minime pentru un articol)? Ţi-ai aduna în ea mesajele tastate în ultimii doi ani?  Şi dacă tot suntem la capitolul lămuriri, aş dori să-mi spui şi ce ar trebui să mănânc mâine dimineaţă pentru că se pare că eu nu prea sunt capabilă să decid singură. 

Ştiu că trăim în secolul vitezei dar parcă prea multe pierdem grăbindu-ne aşa. Nu avem timp să respirăm, nu avem răbdare să ne bucurăm de viaţă, nu avem vreme să sedimentăm ce acumulăm.

Viața nu este o sumarizare, e chiar desfășurarea întregii acțiuni. Trei cuvinte concise nu vor putea reda niciodată experiența sau ideea în sine, simțirile, percepțiile, trăirile. Nici o pagină de Word nu va face asta. Dar cel puțin va oferi o idee mai clară despre acel moment. Lumea mea interioară este extrem de bogată și nu intenționez să o trunchiez pentru cei care nu pot să o inspire. Nu voi avea niciodată pretenția că sunt vreo scriitoare, nici măcar mediocră, dar am pretenția ca pe blogul sau pe pagina mea de Facebook să scriu ce, cum și cât doresc.

Nu vreau să mă placă toată lumea. Am nevoie de contestanţi care să-mi spună că nu sunt la fel, că nu mă mulez perfect majorității, că nu am fost modelată după un pattern, că sunt vie şi diferită. Îmi plac ciocnirile de idei. Din ele se naşte creşterea, dezvoltarea, evoluţia, progresul. Dar când îmi spui cum ar trebui eu să scriu îmi voi simţi imediat libertatea ameninţată şi mă voi revolta. Tu ai libertatea să nu-ți placă și să nu citeşti ce am scris, aşa că-mi voi lua şi eu libertatea să scriu ce şi cum doresc.

Ştiu că cei despre care vorbesc în aceste rânduri nu vor avea, probabil, răbdare să le citească. Probabil că ceea ce scriu eu este ingerat de un segment mult prea mic de oameni. Dar e ok! Eu nu lor mă adresez, anyway. Nu caut like-uri, vizualizări, monetizări. Altfel, aş fi în încăperea greşită!

Sursa foto: http://mamiverse.com

 

 

Cât de lung e totuși … prea lung?
Tagged on:                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *