Lucrurile erau clare până deunăzi dar acum totul a devenit confuz. Nu mai ești copil, se așteaptă de la tine să-ți alegi un drum în viață și să zbori singur departe de cuib dar nu ești nici adult încă pentru că părinții aruncă din abundență cu reguli, pretenții, pedepse și interdicții. Presiunea pusă asupra ta este mult prea mare: să înveți bine, să iei note mari, să fii responsabil, să faci lucruri pe care le fac adulții în timp ce nu uiți că ești copil, să te integrezi în societate, să ai prieteni respectabili, să-ți planifici un viitor măreț, însă fără să ai încă instrumentele necesare care să-ți ofere acces spre el. În plus, totul acum este simțit la o intensitate mult mai mare. Hormonii ți-au luat-o razna și treci într-o clipă de la o stare la alta. Nu te mai înțelegi pe tine iar cei din jur fac parcă eforturi să-ți sporească confuzia. Uneori te gândești că nu vei fi niciodată capabil să te ridici la așteptările pe care le au ceilalți de la tine, sau nici măcar la nivelul la care aspiri tu. Să fii adolescent nu deloc un lucru ușor, iar adulții pare că au uitat complet acest lucru.

Și în exact acest moment sensibil, afli un secret: ce-ar fi dacă ar exista un praf magic, o iarbă miraculoasă, o pastiluță fermecată sau un lichid spectaculos, care ar putea să-ți ia toate problemele într-o secundă și să te facă să te simți fericit și bucuros?! Sigur că adulții și societatea vorbesc de droguri cu teamă și le prezintă ca și cum ar fi diavolul, dar ce știu ei? Și în plus, uită-te puțin la societatea românească. Câți dintre noi nu recurgem la alcool atunci când viața devine prea grea și apăsătoare. Și alcoolul este tot un drog, nu-i așa? Ei de ce au voie dar noi nu. Nici măcar nu ești singurul care a fost curios să încerce această cale. Noii tăi prieteni consumă fără probleme și sunt cei mai dezghețați, interesanți și fascinanți oameni pe care îi cunoști. Cu siguranță sunt mult mai distractivi decât cei din copilărie, pe care i-ai lăsat în urmă. Adulții nu le știu pe toate, au trecut vremurile în care credeai asta. Acum tocmai asta îți dorești: să te desprinzi de ei și să-ți găsești singur propria identitate. Cum poți face asta? Testând, încercând, probând, trăind viața la maxim, așa cum numai în adolescență ți se permite să o faci.

Și nici măcar nu ești dependent! Te poți opri oricând îți dorești tu! Consumi doar când ți se întâmplă ceva nasol și vrei să uiți dar la fel de bine reziști câteva zile fără să te atingi de droguri.

Totul ar putea fi minunat dacă ai avea posibilitatea să fii conștient de un lucru esențial: consumatorii de droguri nu mai pot face distincția dintre bine și rău, transformându-și realitatea după fapte și comportament. Tu poți fi convins că ești în controlul vieții tale, fără să realizezi că trăiești într-un univers paralel, în care mâini nevăzute îți mișcă sforile transformându-te într-o marionetă. Și hai să-ți zic un alt secret: viața e plină de chestii nasoale! Așa că, cine stabilește totuși unde se va sfârși acest experiment?

Poate că încă nu experimentezi o dependență fizică, poate că nu intri încă în sevraj, poate că încă te poți baza pe corpul tău tânăr, sănătos și rezistent. Dar dependența psihică, faptul că nu mai poți procesa o suferință fără să apelezi la poțiunea fermecată care să te ajute, este cea care, fără să realizezi vreo secundă ce ți se întâmplă, îți va smulge volanul controlului și te va abate pe alături în timp ce tu admiri peisajul senin și fascinat.

Știu că simți că se vorbește prea mult de droguri, că sunt utilizați termeni prea fataliști, pe care uneori poate nici nu-i înțelegi. Știu că toate acestea te atrag și mai mult: să te revolți, să te opui, să fii împotriva curentului. Dar mai știu un lucru extrem de important: tu contezi, viața ta contează! Ce-ar fi să-ți acorzi o șansă? Ce-ar fi să-ți demonstrezi cât ești de puternic? Ce-ar fi să-ți privești mai clar viitorul?

Ce-ar fi să faci un prim pas? Fără presiune, fără promisiuni sau decizii capitale. Fă dor o vizită lipsită de alte implicații sau angajamente Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din Hunedoara. Ce rău și s-ar putea întâmpla? Nimeni nu te forțează să faci nimic din ce nu-ți dorești. Acolo sunt niște doamne și domni simpatici, deschiși, prietenoși, zâmbitori, care nu te judecă, care știu foarte multe lucruri din ceea ce ți se întâmplă ție acum și care, mai presus de toate, nu au uitat cât de greu e să fii adolescent! Toate serviciile oferite sunt gratis iar datele lor de contact sunt diverse:

-adresa:  B-dul Decebal, bloc P, parter (în curtea interioară din spatele serviciului de Pașapoarte din Deva)

-tel: 0254229935

-email: cpeca.hunedoara@ana.gov.ro

-sau caută-i simplu pe facebook și lasă-le un mesaj.

Demonstrează-ți ție că ești singurul stăpân al vieții tale!

Sursa foto: www.focusonthefamily.com

Cât de greu e să fii adolescent?
Tagged on:                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *