Această reţetă de cartofi copţi e una dintre preferatele lui Florin dar e consumată cu sârg de oricine ajunge suficient de aproape de vasul cu cartofi aburinzi. Super simplu de făcut, şi mai simplu de mâncat.

Ingredientele sunt puţine şi la îndemână. Gustul e dulceag, puţin picant şi aromat. Cartofii pot fi copţi şi în tavă la cuptor, dacă aveţi invitaţi la un  grătar în curte şi faceţi cantităţi mai mari, de care nu aveţi timp să vă îngrijiţi prea mult. Însă vor fi ceva mai îmbibaţi cu uleiul care nu se scurge prin grătarul airfryer-ului.

Ingrediente:

-4 cartofi mari (ne plac mai mult cum ies cei albi)

-o linguriţă de sare

-1/2 linguriţă piper

-o linguriţă de boia dulce

-2 linguriţe de ierburi aromate verzi sau uscate (ce vă place, noi am folosit, pe rând, oregano, cimbru şi tarhon)

-o lingură mare de ulei

Primul pas e să spălaţi bine cartofii cu coajă cu tot. Folosiţi o perie specială pentru aşa ceva, ca să înlăturaţi tot pământul. Tăiaţi-i felii mari, în trei sau patru, înecaţi-i într-un vas cu apă rece, apoi uitaţi de ei pentru cel puţin o jumătate de oră.

Scoateţi castroanele din dulap şi prezentaţi-le odorului pentru o utilizare adecvată. Căutaţi un vas (prefarabil din silicon) care să se muleze perfect pe capul bucătăresei aflată în pauză şi poziţionaţi-l strategic peste ochi. Iniţiaţi puica în jocul de-a „Baba oarba”, strigând-o şi căutând-o cu mâinile prin aer. Îmbrăţişaţi dulapul tandru şi spuneţi afectuos:

-Vaaai, ce bine că te-am găsit, Ania!!! Am crezut că te-am pierdut, iubirea mea!!!

Ignoraţi hohotele de râs ale puiului şi continuaţi:

-Heeei, fetiţa mea nu are un picior noduros!! Şi nici burtica aşa mare!! Pleacă de aici, tu nu eşti Ania mea!!

Continuaţi astfel, prefăcându-vă că nu trageţi cu ochiul de teamă să nu daţi peste puică şi că nu observaţi cum ea vă indică să aplicaţi acelaşi tratament piciorului de la masă, caloriferului şi frigiderului. Când în sfârşit păpădia se lasă găsită, arătaţi-vă recunoştinţa şi răsfăţaţi-o cu îmbrăţişări şi pupici din plin.

Cu castronul încă pe cap, treceţi la pasul doi. Scurgeţi bine cartofii de apă şi masaţi-i cu un prosop absorbant. Parfumaţi-i cu restul ingredientelor.

Scoateţi airfryer-ul din dulapul blocat pentru mânuţele curioase ale Aniei, băgaţi-l în priză, setaţi temperatura la 180 de grade şi preîncălziţi-l 3 minute.

Vă întoarceţi la timp pentru a vedea păpădia, care acum are şi ea un castron pe cap, ieşind victorioasă din dulapul interzis cu o broască-ghiveci din ceramică, atârnând de o mânuţă:

-Oac-oac!!

-Bine, soare! Oac-oac dar numai pentru puţin timp, apoi o punem la loc.

Cu ochii pe puică şi pe noua ei prietenă care ar putea face urât dacă s-ar sparge, zvârliţi cartofii în airfryer şi fixaţi timpul la 20 de minute.

Lăsaţi-vă luată la dans de odor pe melodia populară ce tocmai a început să se audă din televizor. După aproximativ 15 rotiri, pe ritm, în jurul axei proprii, adresaţi-vă broscuţei ce stă şi se uită tâmp la voi:

-Hai, broscuţă, gata cu distracţia! E timpul să mergi la nani! Noapte bună, broscuţă!!

Mânaţi-o uşurel înapoi în dulapul pe care vă asiguraţi că-l şi ferecaţi bine apoi.

După zece minute, pe la mijlocul timpului de copt, scoate-ţi cuva airfryer-ului şi amestecaţi cartofii, zguduindu-i niţeluş.

Vă pică, exact în acel moment, castronul rămas pe cap, ceea ce îi aminteşte Aniei de distracţia de mai devreme şi solicită o nouă porţie de „Baba oarba”. Continuaţi relaţia pasională cu mobilierul din casă până la auzirea semnalului sonor de terminare a timpului de coacere a cartofilor.

Apucaţi doar să mutaţi cartofii în alt vas şi să-i acoperiţi, lăsându-i acolo să se odihnească puţin, că păpădia şi apare cu doi ponei roz în mânuţe. E timpul să plecaţi într-o plimbare la trap, prin păduri fermecate. Poftă bună!

Cartofi copţi în coajă la airfryer
Tagged on:                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *