Dacă Florin ar fi o ţară, mâncarea lui tradiţională ar fi cartofi prăjiţi cu grătar. Ar mânca în neştire aşa ceva, dimineaţa, la prânz şi seara, fără pauză în duminici sau zile libere de sărbătoare.
Grătarul cu cartofi prăjiţi a fost mâncarea lui preferată când l-am cunoscut şi este mâncarea lui preferată şi acum, 15 ani mai târziu.
Toate bune şi frumoase, dar să mănânci în fiecare zi aceeaşi ciorbă (cum se spune) pentru atâta amar de vreme, poate deveni plictisitor. Nu şi pentru Florin.
În calitatea mea de soţie a lui, fidelitatea pe care o dovedeşte nu poate decât să mă bucure. În afară de mirosul pe care-l lasă în urmă, nici nu pot spune că e fizică cuantică să faci grătar cu cartofi prăjiţi.
Cu toate acestea, pe mine monotonia mă enervează. Să fac mereu şi mereu acelaşi fel de mâncare, în acelaşi mod, it’s not my style. Aşa că, inventivă şi creativă fiind, chiar dacă preparatul de bază rămâne acelaşi, mai vin cu câte-o idee, cu câte-o adăugire, câteodată reuşită, alteori nu, doar aşa, ca să mai spice things up.
De această dată am decis să marinez puţin carnea de porc, deşi nu este nevoie de frăgezire, doar cât să-i dea o altă aromă.
Ingrediente:
Pentru marinadă:
-4 cotlete de porc
-50 ml de vin roşu sec
-2 căţei de usturoi
-1 ardei iute
-seminţe de chimen
-boia
-sare
-piper
-ulei pentru prăjit
Pentru cartofi:
-4 cartofi
-unt
-sare
Folosesc această marinadă pentru carnea de vită pe care eu o ador în sânge, dar pentru Florin trebuie să fie bine făcută.
Am trei feluri de vinuri preferate: roşu sec, roze demisec sau demidulce (cu aromă fructată) şi vinul de casă. Florin are unul singur, roşu sec, pe care, din păcate, îl spurcăceşte cu cola. Aveam o perioadă când marinam totul în vin. Acum mi-am revenit şi am realizat că mai bine beau vinul decât să-l pun în mâncare.
Seminţele de chimen pot fi prăjite puţin la foc iute într-o tigaie fără grăsime, până încep să sară ca nebunele şi să-şi degaje aroma împrejur, pentru că astfel, gustul lor va fi mai pregnant.
Mod de preparare:
Trec usturoiul prin presă, pisez ardeiul iute în mojar, prăjesc seminţele de chimen. Adaug toate ingredientele pentru marinadă într-un castron şi le las la frigider pentru jumătate de oră.
Între timp fierb cartofii curăţaţi şi tăiaţi mare, 5 minute în apă cu sare.
Îi puteţi prăji apoi în ulei încins.
Eu am ales să-i fac la cuptor pentru că astfel am mai mult timp de petrecut cu păpădia şi nu trebuie să am grijă de o tigaie sfârâindă.
Am uns o tavă cu unt, am pus în ea cartofii fierţi şi scurşi, i-am învelit şi pe aceştia bine în unt şi i-am băgat la cuptorul preîncălzit.
Când cartofii prind crustă şi devin crocanţi la exterior dar moi în interior, îi scoateţi şi presăraţi sare după preferinţe.
Între timp am prăjit carnea scursă de marinada care dacă va ajunge în tigaie va înnegri totul în jur.
Aşezaţi totul pe o farfurie spaţioasă, şi cu un fetiţ şi doi căţei care vă urmează fermecaţi de mirosul mâncării, faceţi poze pentru blog.
Poftă bună!