Cred că poţi spune foarte multe despre o persoană încă de la prima întâlnire. Spre exemplu, într-un colectiv profesional apare un nou coleg. Modul cum va fi el primit de ceilalţi, poate oferi informaţii despre fiecare în parte.

Unul poate fi colegul care va avea de la început un aer de superioritate. Va încerca să te facă să te simţi ca o furnicuţă care nu are cum să înţeleagă vreodată implicaţiile unei asemenea slujbe, care pierzând startul celorlalţi a devenit instantaneu incompatibil, neadaptat, incompetent. Acesta este colegul nesigur care are o stimă de sine extrem de scăzută pe care încearcă să o mascheze cu o atitudine de superioritate. Îi e teamă de orice nouă provocare care i-ar putea leza statutul şi imaginea despre sine pe care încearcă să o perpetueze.

Altul poate fi colegul care te va ignora cu desăvârşire. Va încerca cu toate puterile să se comporte ca şi cum nu ai exista. Îşi va continua treaba ca până acum, va aranja la milimetru lucrurile care îi împodobesc biroul, va socializa cu ceilalţi colegi, dar pe tine va refuza măcar să te privească. Acesta este colegul temător, căruia nu îi plac schimbările. Are nevoie de control total asupra lumii lui ca să se poată simţi în siguranţă şi orice schimbare îl destabilizează. Nu o lua personal. Îi e mai teamă lui de tine decât îţi e ţie de el.

Unul poate fi colegul exuberant. Îl recunoşti imediat pentru că va face orice îi stă în putere să îl remarci. Va vorbi tare, va râde mult, va glumi, va fi un spectacol de expresii. Extrem de demonstrativ, acest coleg va socializa cu tine imediat. Va fi foarte curios în privinţa ta şi te va măguli cu atenţia lui. Însă la primul punct slab simţit va da cu tine de pământ cu aceeaşi energie puternică. Acesta este colegul dominant, cel care are nevoie ca toată lumea să îl admire şi să-i recunoască supremaţia. Cu primul prilej va încerca să-ţi impună măreţia lui, cu preţul nimicirii tale. Este foarte competitiv şi are dificultăţi în a nu face un concurs din orice reprezintă viaţa sa.

Altul poate fi colegul extrem de prietenos cu tine. Cel care te va măguli cu complimentele şi va încerca să-ţi intre sub piele încă de la primele interacţiuni. Preţ de o clipă, te vei putea simţi norocos că ai dat peste un astfel de coleg. Vei observa însă destul de rapid că-ţi va expune dintr-o răsuflare toate defectele celorlalţi colegi şi vei vedea că nu socializează deloc cu ceilalţi. Probabil, foarte curând, vei afla şi de ce. Acesta e colegul neadaptat, cel care nu a reuşit să se integreze şi-şi caută acum cu disperare aliaţi, cel care îşi dorea cu ardoare o schimbare ca să o poată lua de la capăt. Va încerca să te rupă de orice altă legătură ai putea crea cu ceilalţi şi va lua ca pe un afront personal toate interacţiunile tale cu ceilalţi colegi. Se simte stigmatizat şi are nevoie de o armată într-o luptă pe care, de prea multă vreme, o duce singur.

Şi în final, altul poate fi colegul binevoitor. Cel care va veni deschis spre tine şi te va ajuta să te familiarizezi cu noul mediu. Îţi va prezenta cu obiectivitate chestiunile interne pe care încă nu le cunoşti, îşi va oferi sprijinul atunci când întâmpini greutăţi şi îşi va arăta sincer aprecierea atunci când vei reuşi. Îl vei vedea mereu în mijlocul celoralţi colegi, râzând mult. Pe tine însă te va întâmpina întotdeauna cu un zâmbet pentru că ştie că orice început e greu. Acesta este colegul protector, cel care are putere suficient de mare încât să simtă nevoia să o ofere şi altora. Este colegul care are lucrurile aşezate în viaţă şi prea puţină durere interiorizată. Nu încerca însă să faci din el cel mai bun prieten pentru că e posibil să nu reuşeşti să-i intri atât de adânc în suflet. El probabil că are deja prieteni de-o viaţă pe care i-a dus cu el de-a lungul timpului. Dar va avea mereu un zâmbet pentru tine şi un umăr pe care te vei putea baza.

Bineînţeles că acestea sunt nişte clişee, nişte tipare care nu vor putea niciodată cuprinde complexitatea umană. Dincolo de mecanismele de autoapărare pe care orice fiinţă umană le are, stă o istorie despre care tu nu ştii absolut nimic. Acesta poate fi un ghid care să te amuze în primele zile ale unui nou serviciu, care să poată să-ţi facă începutul mai uşor, dar dincolo de faţada superficială, vei putea găsi oameni minunaţi în oricare din tipologiile de mai sus!

Sursa foto:http://legacycultures.com 

 

 

Care este colegul ideal pentru mine?
Tagged on:                                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *