Call me by your name e minune de film!! Tare, tare mult mi-a plăcut! Nominalizat la Oscar 2018 în patru secțiuni, inclusiv cea pentru film. Nerecomandat homofobilor!

Regizorul filmului este Luca Guadagnino (prima nominalizare la Oscar), scenarist James Ivory (4 nominalizări la Oscar, inclusiv anul acesta), bazat pe o nuvelă de Andre Aciman. Actorii principali sunt Armie Hammer (a jucat și în The Social Network) și Timothee Chalamet (nominalizat la Oscar pentru rolul din Call me by your name, a avut o interpretare foarte mișto).

Ideea filmului e iubirea dincolo de orice granițe de vârstă, sex, religie, etnie sau prejudecăți, între un bărbat șarmant venit la studiu în Italia și un adolescent ce provine dintr-o familie intelectuală, erudită, liberă, deschisă, o familie cum ar trebui să fie cu adevărat. Deși sunt unele scene erotice, discuții interesante,  un trai de viață boem și peisaje minunate, substratul filmului îl reprezintă iubirea pură și nealterată, lăsată să ardă până la ultimul firicel de fum, trăită intens cu bucurie, cu naivitate, cu atracție și cu suferință.

Traducerea titlului filmului în limba română este bineînțeles idioată (Spune-mi cum vrei) și pierde esența, dar asta e mai puțin important.

Dacă ești obișnuit să vizionezi un film bazându-te pe vocile actorilor, de teamă să nu pierzi cumva vreo microexpresie care să fie întreaga cheie a acestuia, s-ar putea să fii puțin bulversat la Call me by your name, pentru că se vorbește în trei limbi: engleză, franceză și italiană.

Sincer nu cred că are mari șanse la o statuetă, mai ales că anul trecut a câștigat tot un film (Moonlight) cu o temă homosexuală (pe care l-am iubit la maxim), dar vă spun că merită cu prisosință să-l vedeți. Și decideți apoi dacă veți vrea să fiți chemați pe numele vostru sau pe un alt nume, pe care doar voi îl știți sau poate, încă nici nu l-ați aflat.

Sursa foto: https://cinemapolis.org

 

 

Call me by your name
Tagged on:                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *