Îmi plac foarte mult călătoriile. Sună atât de clișeic încât pare că e o trăsătură genetică a umanității. Atunci când vrei să te cunoască cineva simți că e imperios necesar să știe acest lucru despre tine, ca și cum, altfel, ar rata întreaga ta esență. Interpretările mesajului din spate, pe care vrei să-l transmiți, pot fi diverse: poate că vrei să fii perceput ca o persoană distractivă, spontană, liberă, interesată de nou, sociabilă, independentă, cu un capital suficient (sau în căutarea unuia) care să-i permită acest capriciu, ca un globetrotter care poartă în el înțelepciunea lumii întregi.

Însă atunci când preferințele destinațiilor tale sunt resorturile de n stele, care îți oferă aceleași condiții standard indiferent de țara în care te găsești, atunci când refuzi să iei pulsul străzii pe motive de igienă sau primitivism, atunci când vizitezi un obiectiv turistic specific zonei, doar pentru a te fotografia cu el, fără a avea însă nicio curiozitate în privința istoriei acestuia, atunci când refuzi să guști mâncarea tradițională pentru că ție îți plac doar cartofii prăjiți și pieptul de pui la grătar, atunci când eviți interacțiunile cu localnicii deoarece îți par ciudați și diferiți, atunci când te lansezi în comparații și etichetări judecătorești între cultura pe care o cunoști, în care te simți familiar și cea nouă, diferită, nu prea mai pare că îți plac călătoriile într-adevăr, ci, mai degrabă, confortul (fizic și psihic).

Poate că nu întotdeauna experiențele din călătorii sunt plăcute sau cele la care te așteptai, însă, din punctul meu de vedere, rostul unei călătorii nu acesta este. Dacă pleci în lume cu speranța că vei învăța ceva nou, lipsit total de prejudecăți, dornic de cunoaștere, dornic să încerci experiențe noi, dispus să-ți ieși din zona de confort, pregătit să accepți diferitul și diversitatea și să te cunoști pe tine în cu totul alte circumstanțe, s-ar putea să te întorci mai îmbogățit spiritual decât ai fi avut ocazia altfel să fii. În caz contrar, poate fi o economisire de timp, bani și energie dacă stai mai bine pe canapeaua ta moale, cu o ciocolată caldă în mână și o pungă de floricele alături, uitându-te la filme despre alte lumi. Până la urmă, chiar dacă complet controlabilă, și imaginația este o călătorie fascinantă!

Sursa foto: http://www.healthfitnessrevolution.com

 

 

Călătorii prin imaginarul colectiv
Tagged on:                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *