Deși îi despart zeci de ani și o viață de experiență, cumva, Ania și bunicii ei reușesc să se conecteze într-un singur suflet, special și diferit de orice altă simțire.

Cred că un adult fericit a avut părinți care au știut cum să-și arate iubirea. Eu și Florin suntem adulți fericiți.

Uneori se întâmplă să apară incompatibilități și fricțiuni atunci când două familii se unesc prin căsătoria copiilor. Noi suntem norocoși. A fost ca și când ne știam de-o viață cu toții, ca și cum am crescut împreună. Avem o singură mare familie, clasică și românească, familia aceea în care puii încă sunt ținuți strâns aproape sub aripa parentală.

Avem părinți buni, calzi, iubitori, afectuoși, care ne-au oferit totul lor.

Înainte de a apărea Ania, fiecare părinte avea experiența de bunic deja construită. Asta nu i-a împiedicat să o ia de la capăt într-un mod cu totul nou și minunat, cu micuța păpădie.

Să simți iubirea bunicilor e un dar care nu poate fi înlocuit cu nimic, care te formează și te înalță pe culmi unde doar umerii unui bunic ajung.

Relația Aniei cu bunicii ei este diferită dar n-aș putea spune care dintre ei o iubește mai mult:

Auri (bunica maternă) e ca a doua mami pentru puică. Locuind în aceeași curte cu  Auri și Dorin (bunicii materni) îi vede zilnic, de când s-a născut. Auri o cunoaște cel mai bine, știe ce nevoi are și cum să i le satisfacă. O duce la plimbare, îi explică despre viață, are grijă de lucrușoarele ei. Auri e genul de bunicuță cloșcă, așa cum este și ca mamă, cea care își va apăra puii contra tuturor. Este și singura dintre bunici căreia îi revine sarcina de a interveni pentru a o proteja pe Ania, chiar și atunci când păpădia nu este de acord cu acest lucru. Deși un alt bunic, căruia nu-i revine sarcina neplăcută de a se opune mâncatului de gândaci din grădină, poate fi mai distractiv și mai solicitat, Auri este cea în care Ania are cea mai mare încredere, după părinții ei.

Lili (bunica paternă) e cea care face orice sacrificii ca să fie cât mai mult în preajma puicii. Vine în vizită să vadă minunea, ne întâlnește în orice expediție intreprindem cu păpădia, vorbește cu mami la telefon ca să afle mereu prima ce năzbâtii mai face Ania și-i urmărește conștiincios activitatea de pe facebook-ul lui mami. Oriunde ar merge, se gândește la Ania și-i aduce surprize de neuitat. Îi face periodic un fel de vegeta bio, cu legume pe care le deshidratează singură, fără sare sau conservanți, ca să aibă și hrana Aniei gust de mâncare. Când mergem în vizită la bunicii paterni, deschide casa fără secrete ochișorilor curioși ai păpădiei. Inventează mereu noi jucării de interacționat cu pisica și are un loc aparte în suflețelul fetițului.

Bubu (bunicul patern) e cel cu cadourile. Ori de câte ori ne vedem, Ania primește câte ceva de la Bubu. Temător cu păpădia cât era bebelușă, acum e extrem de bucuros că puica s-a desprins, în sfârșit, de gâtul maică-sii și se lasă purtat de Ania, atent să nu o deranjeze nici măcar cu o răsuflare, în urcatul și coborâtul scărilor de zece ori la rând. Participă cu entuziasm la jocul de fotbal improvizat spontan de puică dintr-un ghem de lână. Păpădia e fascinată când mergem la cabinetul lui Bubu și din brațele bunicului mândru, cercetează curioasă aparatura și pacienții care îi zâmbesc frumos.

Dorin (bunicul matern) e responsabil cu distracția. Mereu face puica să râdă în hohote și e mereu solicitat de păpădie. Cu un Hopa sus bine plasat face fetițul să zboare spre cer, știe când să fugă după ea sau când să se lase prins, sare cu Ania pe trambulina de-o persoană, știe perfect cum să își asorteze o pălărie albă cu fundiță de paie la niște ochelari roșii de soare, merge doi kilometri pe jos ca să-i aducă puicii două baloane colorate umplute cu heliu și le zâmbește fericit celor care se amuză la vederea unui bunic purtat de baloane. Deși urăște să meargă la cumpărături, petrece câte două ore în magazinul de jucării pentru alegerea cadoului perfect pentru micuța prințesă, chiar dacă asta înseamnă să dea din coate printre puștii aflați la vânătoare de jucării.

Relația Aniei cu bunicii ei este de o simplicitate minunată: tot ce face fiecare dintre ei este să primească și să ofere iubire. O iubire care nu poate fi înlocuită cu nimic, o iubire care construiește caractere și care înalță suflete, dincolo de granițele universului infinit.

Sursa foto: http://www.visualphotos.com

 

 

Bunicii de păpădie, nepoțică de iubire
Tagged on:                                                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *