Arta unui chef chinez stă în abilitatea lui de a amesteca mâncarea. Probabil ați observat spectacolul dat de o bucătărie în care se gătește mâncare chinezească: focul este mare, totul sfârâie în jur, mâini dibace învârt și agită wok-urile imense și parcă stai cu sufletul la gură să nu cadă mâncarea care dansează aruncată prin aer.
Wok-ul este piesa centrală din bucătăria chineză. Fiind foarte încăpător, permite ingredientelor să fie amestecate bine și forma lui face ca mâncarea să alunece mereu în centru.
Wok-ul este folosit pentru stir-fry (prăjirea cu foc mare), prăjirea în baie de ulei, pentru poşare, blanşare, fierbere la abur a ingredientelor.
În mod tradiţional, pregătirea wok-ului pentru gătit necesită parcurgerea câtorva paşi: se aşează pe flacăra deschisă şi se încălzeşte puternic până metalul îşi schimbă culoarea şi scoate fum, pui apoi apă rece pe care o întinzi pe margini până se evaporă, freci cu sare wok-ul ca să elimini toate impurităţile şi ungi apoi cu ulei întreaga suprafaţă.
Stir-fry-ul este o metodă de gătit specifică bucătăriei asiatice şi presupune prăjirea la foc foarte mare iar mâncarea trebuie să fie în continuă mişcare, fiind amestecată mereu. Ingredientele trebuie pregătite toate dinainte pentru că întreg procesul este foarte rapid. Mâncarea stă pe foc foarte puţin, fiind abia pătrunsă.
Ingredientele cele mai folosite în bucătăria chineză sunt:
-soia sos (light și dark)
-ulei de susan
-amestecul cinci mirodenii (cantități egale de piper Szechuan, cassia sau scorțișoară, cuișoare, fenicul și anason stelat)
-amidonul de cartofi
-vinul de orez
-sosul de stridii
Bucătăria vietnameză prezintă trăsături ale bucătăriei chineze, thailandeze, indiene dar şi franceze, cea lăsată moştenire de colonizatori. Este printre cele mai sănătoase din lume, foarte simplă şi uşor de preparat. Se observă şi o puternică latură vegetariană datorită influenţelor budiste.
Ingredientele esenţiale în bucătăria vietnameză sunt:
-orezul şi sosul de peşte, considerate inima şi sufletul mâncării vietnameze
-hârtia de orez (folosită pentru împachetatul spring rolls-urilor, se înmoaie câteva secunde în apă rece ca să se rehidrateze şi să poată fi manevrată mai uşor)
-tăieţeii de orez vermicelli (rice noodles vermicelli)
-sosul Hoi Sin (un barbeque sos vietnamez-asiatic)
-biscuitul de orez (rice cracker), o foaie crocantă utilizată şi ca suport pentru salatele vitnameze
-sucul de cocos (folosit ca răcoritor sau ca ingredient în mâncare)
-anason stelat (star anise)
Am ales să povestesc azi despre caracteristicile acestor două bucătării pentru că mâncarea mea preferată este compusă din ambele, un fel de asian food fusion: Chinese dumplings şi sos vietnamez Nuoc Cham. Despre cum le prepar eu, voi povesti zilele următoare. Până atunci, continui să militez pentru mâncarea asiatică: e extrem de rapidă, sănătoasă şi, după gusturile mele, cea mai gustoasă din lume.
Sursa foto: http://www.advantour.com