Dintre filmele nominalizate la Oscar anul acesta, Roma este preferatul meu, din toate punctele de vedere, însă, exceptându-l pe Black Panther care, sincer, nu prea știu ce caută acolo, nu m-aș supăra, indiferent care ar câștiga, inclusiv Bohemian Rhapsody, care a fost peste așteptările mele inițiale.

Îmi place Queen și, din punctul meu de vedere, nu prea are cum să nu-ți placă: sunt geniali. Nu l-am iubit pe Freddie ca pe Steven Tyler sau pe Jim Morrison dar a știut el cum să mi se vâre în suflet și să stea acolo confortabil.

Ce mi-a plăcut mult la Bohemian a fost că nu a smuls lacrimi patetice cu forța, nu a plusat pe părțile triviale din povestea lor, nu mi l-a arătat pe Freddie suferind, slăbit și redus la forma lui umană, nu mi l-a arătat dramatic în timp ce viața îi părăsea trupul, nu mi-a telenovelizat subiectul apariției bolii necruțătoare, nu a insistat pe scenele gay din această poveste, ci a inserat doar mici indicii ale cronologiei momentelor, parcurgând, în schimb, firesc, drumul spre suferințele emoționale, mult mai ascunse dar și mai profunde.

Dintre toți actorii nominalizați la rol principal, deși aflat într-o companie de lux, Rami Malek cred că a avut cel mai dificil rol dintre toate: nimănui nu i-ar fi fost ușor să-l interpreteze pe Freddie, și Rami a făcut-o într-o manieră onorabilă, zic eu.

Cea mai impresionantă scenă dintre toate, pentru mine, a fost cea de final, de la concertul Live Aid, unde, zeificat de Freddie, Rami a strălucit. Cu o lacrimă în colțul ochiului, deși sufletul meu dansa pe scena aceea imensă, mă întrebam de ce oare toate geniile au nevoie de suferință în jurul lor? Sau de ce avem noi nevoie de suferință în viața idolilor noștri? De ce parcă ne impresionează mai mult, ne vibrează mai bine în adâncuri dacă apare și acea doză de dramatism? Poate avem nevoie să plătească și ei un preț pentru bogăția aceea mare din ei sau poate avem nevoie să știm că nu le-a fost niciodată ușor, că nimic nu vine pe tavă. Nu am găsit răspuns la aceste întrebări așa că am lăsat lacrima să curgă și am admirat încă un moment creat de o stea, chiar dincolo de ani și vieți și destine și oameni.

Sursa foto: www.maxim.com

Bohemian Rhapsody, tribut pentru Freddie
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *