Periodic văd la televizor știri despre copii care sunt agresați fizic în școli sau grădinițe, de către cadre didactice. De fiecare dată am o senzație de revoltă și furie, de fiecare dată închid televizorul sau mut pe alt canal, ca și cum așa, aș reuși să stârpesc acest fenomen. Dar nu reușeșesc, pentru că, periodic, el revine în atenția mea.

Mi se pare incredibil că cineva poate lovi un copil, fie că e al tău, ori al altcuiva. De unde această pornire animalică și unde a dispărut umanitatea din tine. Și nu e vorba doar de lovitura în sine ci de toată rușinea, de umilința, de disprețul, de anihilarea valorii de sine, de pierderea încrederii în cei din jur, de promovare a unor comportamente inumane, care însoțesc acea lovitură. Simți nevoia să-ți descarci furia sau neputința lovind, du-te dragă și dă-te cu capul de pereți până nu mai poți dar nu atenta la integritatea personală a altcuiva.

Și mai gravă, mi se pare, lipsa totală ulterioară de remușcări, încurajată chiar de unele convingeri idioate: Nu ai cum să stăpânești altfel copiii! Dacă tu ești incapabil să citești niște cărți care-ți oferă metodele alternative ale educației cu blândețe, dacă refuzi cu încăpățânare să evoluezi și preferi, mai degrabă, să te scalzi în băltoaca ta împuțită și îngustă, dacă intelectul tău este atât de limitat încât nu reușește să cuprindă mai mult decât cunoaște deja, fie-ți frică atunci ție de legile țării noastre care interzic violența fizică asupra copiilor. Dacă-ți bați copilul vei fi pedepsit de lege, adică, pe înțelesul tău, nu ai voie să faci asta pentru că primești na-na!

Nu știu cum aș reacționa dacă cineva ar îndrăzni vreodată să o lovească pe Ania, să-i încalce dreptul la demnitate, la integritate, la respect, să-i fure din lumina minunată cu care s-a născut, dar presupun că s-ar dezlănțui iadul pe pământ.

-Deci, hai să repetăm puiuțul meu: nimeni-niciodată nu are voie să te lovească pe tine, nici mami, nici tati, nici bunicii, nici prietenii, nici cunoscuții sau necunoscuții. Dacă oricine încearcă asta, tu vii repejor la mine și-mi povestești! Așa cum reușim să ne înțelegem cu cățeii noștri cuminți, fără să-i batem, așa cum tu înveți zilnic să-ți descarci energia în surplus pe căi pașnice, așa se vor găsi soluții și pentru cei care nu respectă aceste legi scrise și nescrise!

Sursa foto: http://theconversation.com

Atenție, exportăm animalele din grădinițe
Tagged on:                                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *