Sunt mare fană de mâncare cu vinete: salată cu maioneză, umplute la cuptor, prăjite simplu la grătar sau airfryer, baba ganoush, etc. Ania nu îmi împărtășește, deocamdată, această pasiune, așa că mă desfăt mai mult singură cu acest deliciu (Florin nu prea le are cu legumele). Unul din gusturile copilăriei mele este combinația dintre salata de vinete cu maioneză, șnițele și dovlecei pane și o salată de roșii cu ceapă. Ador și acum această variantă de mâncare.

Totuși, la salata de vinete cu maioneză, sunt destul de pretențioasă. De multe ori, dacă vinetele proaspăt coapte, nu au fost bine scurse și chiar și la cele congelate, mă deranjează consistența și gustul apos.

Din fericire, a mea familie este în posesia unei rețete geniale de conservare a vinetelor care este absolut magnifică pentru preferințele mele.

Recunosc cinstit, în afară de niște castraveți murați la soarele de vară și lămâi murate, nu le am cu făcutul de conserve pentru iarnă, tata fiind principalul vinovat cu executarea lor în familia noastră: zacuscă cu vinete și cu fasole (toți cei care mănâncă așa ceva la noi, mai cer o porție și la pachet), bulion, ketchup, conservă de pește, castraveți și gogoșari murați, zarzavat pentru ciorbe, fasole verde cu roșii la borcan, dulceață de ardei iute (bestială, cu rețeta de la mama Lili), varză murată la butoi, ardei umpluți cu varză la murat, ardei iute murat, murături asortate la butoi (conopidă, gogonele, ardei iute, castraveți, absolut geniale, cu admirația tuturor celor care le-au gustat). 

Pentru că porțiile în care sunt produse aceste conserve sunt gigantice, pentru toate trei familiile (noi, ai mei, soră-mea), toamna este pentru noi o sărbătoare continuă, la care ne adunăm cu toții. Deși tata este regizorul și desfășoară cea mai mare parte din muncă, participăm și noi cum putem: ba cu niște vinete și ardei copți curățați, ba cu învârtitul în imensa oală de pe foc ce ocupă întreg aragajul, ba cu pusul conservelor în sticle și borcane, dar cel mai mult, cu distracția. 

Între toate acestea, preferata mea dintre toate este rețeta cu vinete la borcan. Atât de mult îmi place încât nici măcar vara nu mănânc salată de vinete proaspete, încât nici măcar nu mai am nevoie de maioneză: doar răstorn conținutul unui borcan în castron, adaug o ceapă micuță tocată mărunt și o jumătate de lămâie stoarsă și gata, perfectă pentru orice zi. Și pentru că relația dintre noi este atât de apropiată, fac loc pe blog aici, rețetei care o ajută să fie atât de mirobolantă:

Ingrediente:

-15 kg de vinete

-1 l ulei

-sare și piper

Mod de preparare:

Vinetele coapte, curățate, scurse și tocate se pun în oala cu uleiul încălzit. Se condimentează cu sare și piper și se amestecă bine și continuu în ele până când uleiul se ridică la suprafață (aproximativ 1 h 45). Se pun apoi în borcane cu puțin ulei încins deasupra, se închid temeinic borcanele și după aceea se sterilizează. GE-NI-A-LE!!!

Sursa foto: www.freepik.com

 

 

Aromă de vinete într-o toamnă a familiei
Tagged on:                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *