Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când te hotărăşti să faci un copil, e un set complet de analize şi teste medicale care să-ţi confirme că eşti sănătoasă şi pregătită (din punct de vedere fizic) pentru a rămâne însărcinată.

Sunt unele boli care pot fi asimptomatice la mamă, dar care pot avea efecte devastatoare pentru fătul nenăscut. De exemplu, toxoplasmoza care este transmisă prin contactul cu materiile fecale ale unei pisici purtătoare de acest parazit, prin contactul cu pământ contaminat, carne negătită bine, apă contaminată sau transplacentar (de la mamă la făt). Complicaţiile la făt pot fi hidrocefalie, calcificări cerebrale, hepatosplenomegalie, retinocoroidita.

Pentru un bebe sănătos trebuie să elimini toate posibilităţile de afecţiuni care uneori pot fi fatale pentru făt. Dacă unele analize nu au ieşit cum ţi-ai dorit, urmează tratamentul prescris de medic, repetă-le şi asigură-te că nu mai sunt alţi factori pe care ai fi putut să-i preîntâmpini şi care pot cauza o traumă marcantă şi inutilă şi care uneori pot condamna un suflet la o viaţă trăită în suferinţă.

Analizele îţi pot spune dacă ai avut unele boli şi ai câştigat astfel anticorpi care te vor ajuta să fii mai rezistentă în faţa lor sau dacă, din contră, trebuie să fii mai atentă în preajma anumitor factori.

Dacă ai rămas însărcinată neprogramat şi nu ai avut când să te pregăteşti pentru acest eveniment, grăbeşte-te să-ţi faci cât mai repede analizele, obligatoriu în primul trimestru de sarcină, pentru ca, într-un caz nefericit, să poţi interveni cât mai timpuriu cu un tratament sau să poţi lua o decizie asumată şi informată.

Asigură-te că mergi constant la doctor (lunar), că nu ratezi nicio programare şi că faci toate analizele şi testele care ţi se solicită. Întreabă medicul dacă ai nelămuriri şi dacă nu eşti mulţumită cu informaţiile primite, cere o altă opinie avizată. E dreptul tău să faci asta.

Înainte de a o avea pe Ania, ne-am gândit de vreo patru sau cinci ori să facem un bebe. De fiecare dată, acest avânt începea cu un set complet de analize. Cumva însă, după primirea rezultatelor şi acceptul dat de acestea cum că totul e în regulă şi avem drum liber către bebe, elanul ne părăsea şi amânam din nou invitaţia pentru puiul de om, spre burtica primitoare.

Când însă am decis s-o avem pe păpădie, totul s-a produs spontan şi am ajuns la analize de-abia după testul de sarcină pozitiv. Totul a fost însă în regulă şi aşa a început aventura noastră împreună.

La una din testările pe care le-am făcut, prin 2007, am descoperit că sunt purtătoare de nenorocitul de virus B. Am făcut încă o serie de analize suplimentare şi am aflat că pot rămâne în siguranţă însărcinată şi cum pot face ca să nu-i transmit şi puicii acest virus.

Deşi eram înconjurată la un moment dat de opt pisici şi trei câini, am reuşit să nu fac niciodată toxoplasmoză, şi de aceea am fost foarte atentă la posibilităţile de contactare ale acestei boli, am redus considerabil contactul cu animalele în perioada sarcinii și mi-am luat o serie de măsuri de precauție.

Setul de analize exemplificat mai jos mi-a fost dat de o doctoriţă foarte drăguţă, caldă şi competentă, o fostă colegă de liceu de-a lui Florin, în care am mare încredere. Se numeşte Raluca Pop şi v-o recomand cu drag:

  

EXAMINĂRI RECOMANDATE PRECONCEPŢIONAL/PRIMUL TRIMESTRU DE SARCINĂ

 

ANALIZE OBLIGATORII (din punctul meu de vedere)

 

            ANALIZE DE SÂNGE

 

  • decontate de CNAS : hemoleucograma, sideremie, glicemie, TGO, TGP, uree, creatinina, depistare HIV, VDRL, Antigen HbS, Anti HCV, depistare grup sanguine si Rh, examen complet urină si urocultură

 

  • nedecontate de CNAS: toxoplasma (Ig M si IgG)
    • daca nu sunteti imunizată (adică scrie negativ în dreptul ambelor rezultatelor) atunci trebuie să repetaţi analiza la fiecare 8 maxim 12 săptămâni pe parcursul întregii sarcini, să evitati contactul cu pisicile (culcuș, lădiță nisip) și să spălați foarte bine legumele și fructele pe care le consumați negătite (5 minute sub jet apă)
    • daca sunteți imunizată (scrie pe rezultat Ig G pozitiv, IgM negativ) atunci nu trebuie să repetați analiza și  nu sunt necesare măsurile de protecție de mai sus
    • dacă la prima analiză sau la analizele ulterioare apar Ig M pozitive contactați rapid ginecologul

 

  • rubeola (se determina imunoglobulinele doar dacă nu ați avut boala – scris de medic diagnosticul pe fișă,  sau nu ați fost vaccinată ROR )
  • în cazul în care nu sunteți imunizată trebuie să evitați contactul cu copii mici (preșcolari, școala primară, în principal) și să vă prezentați la medic în cazul în care gravidă fiind apar erupții pe piele și stări febrile. Daca nu sunteți gravidă și tocmai ați făcut rubeolă sau ați fost vaccinată ROR este bine ca minim 3 luni (unii recomandă 6 luni) să nu rămâneți gravidă.
  • în cazul în care sunteți imunizată atunci nu trebuie să repetați analiza și nu sunt necesare măsuri de protecție

        În ambele cazuri infecția în timpul sarcinii poate avea efecte nefaste (mai ales malformații) asupra fătului. Dacă sunteți imunizată nu se mai poate produce infecția în sarcină deci puteți sta liniștită.

 

V-aș recomanda cu căldura (obligatoriu la femeile peste 35 ani) să faceți în primul trimestru de sarcină dublu test  iar în trimestrul doi triplu test. Din sângle dvs. se determină 2 respectiv 3 hormoni care în paralel cu datele furnizate de ecografia făcută de medicul ginecolog vă spun care este riscul de a avea un copil cu sindrom Down, sindrom Edward sau defecte de tub neural.

 

ALTE ANALIZE

 

Dacă nu aveți făcut un examen Babeș Papanicolau recent, sub 6 luni, maxim 1 an (cu rezultat normal),  ar fi recomandat să îl faceți dacă sunteți gravidă, cât mai repede posibil. Examenul Babeș Papanicolau are rolul de a depista leziunile precanceroase și cancerele de col uterin.

 

Deoarece în ultimii ani a crescut semnificativ numărul cazurilor de cancer de sân la gravide (mai ales din cauza faptului că a crescut vârsta medie la care femeile rămân gravide) recomand un examen al sânilor (clinic și ecografic). Atenție, mamografia nu se face la vârste mai mici de 40 ani (decât la indicația expresă a medicului) și este contraindicată la gravide.

 

ANALIZE NEOBLIGATORII (pe care le recomand doar în anumite cazuri sau la anumite paciente)

                               

Depistarea virusului citomegalic din sânge (chiar dacă sunteți imunizată, infecția se poate produce din nou și în perioada sarcinii, cu efecte pentru făt). Se transmite în principal prin salivă deci nu împărțiți sticla și sandwich-ul cu alții).

            Depistarea listeriei din sânge se face doar dacă aveți stări febrile în timpul sarcinii. Ca să evitați infectarea, nu consumați lactate și brânzeturi nepasteurizate, mezeluri nepreparate termic și gătiți bine produsele din carne.

            Depistare mycoplasma, ureaplasma din sânge sau secreții recoltate din colul uterin (o recomand doar dacă ați pierdut mai mult de 3 sarcini una dupa alta).

 

                                               Dr.Pop Raluca

                                               medic specialist obstetrică-ginecologie

Analizele în sarcină sunt un efort minim care poate oferi bebelușului toate premizele unei vieți sănătoase și lipsite de griji.

Sursa foto: http://thestir.cafemom.com

 

 

Analize necesare pentru o sarcină sănătoasă
Tagged on:                                                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *