Mâncarea thailandeză este cel mai bun produs de export în materie de cultură al Thailandei. Trăsătura definitorie pentru mâncarea thailandeză este echilibrul perfect între cele patru gusturi: picant, sărat, acru și dulce, arome care trebuie să se regăsească în fiecare preparat. Foarte multe rețete thailandeze sunt extrem de picante și nu pot fi mâncate de cei neobișnuiți cu acest gust, de aceea în majoritatea restaurantelor pentru turiști, se gătesc variante de rețete mai puțin picante.

Cele mai folosite ingrediente în bucătăria thailandeză sunt:

-chilli, o mare varietate de soiuri

-fish sauce (sosul de pește)

-shrimp paste (pasta de creveți)

-coconut cream (smântână de cocos)

-zahărul de palmier

-noodles sau tăiețeii de orez

-vânăta thailandeză (micuțe și rotunde)

-lămâia, lămâia verde și kaffir lime-ul

-frunzele de lime

-ghimbir

-galangal (o rădăcinoasă cu un gust specific)

-busuiocul (diferite soiuri)

-lemongrass (o plantă aromatică ce are gust de lămâie)

Rețeta thailandeză de pui cu busuioc este una dintre preferatele mele ever. Se găteşte prin stir-fry adică la foc mare, prin agitarea wok-ului şi foarte rapid. Tradițional, stir-fry-ul de pui cu busuioc se numeşte Gka Prow Gkai.

Am descoperit-o acum ceva vreme bună, în timpuri fără păpădii care să ne bucure casa, într-un weekend când Florin era plecat somewhere, nu-mi amintesc unde şi prietena mea, Isa, a venit de la Sibiu să petrecem timp împreună. Cuminţi cum suntem noi, ambele pasionate de gătit, ne uitam împreună la mâncare de prin alte lumi şi am descoperit această  reţetă de thai food. Am plecat la hipermarket, am achiziţionat cele necesare pe care nu le aveam în bucătărie şi am trecut la treabă. Rezultatul a fost mega wow! Gka Prow Gkai-ul este, pentru mine, rețeta prieteniei.

Am împărţit reţeta cu o grămadă de prieteni de-a lungul timpului şi toţi au fost încântaţi de gust. Adriana, prietena mea cea mai de demult, încă mă mai sună să mă întrebe „cum se face reţeta aia a ta de thai” pentru că mereu uită câte-un ingredient:

-un piept de pui

-3 ardei iuţi (sau cât vă ţine gustul să puneţi, reţeta originală e cu 15 chilli, eu am mâncat-o cu maxim 5)

-4-5 căţei de usturoi

-o jumătate de ceapă mică

-4 fire de ceapă verde

-10 frunze de busuioc verde

-piper

-o lingură mare de supă de pui

-o lingură mare de sos de stridii (oyster)

-o linguriţă de sos de peşte

-o linguriţă de sos de soia

Ulei pentru prăjit

Pentru garnitură:

-o pungă de tăieţei de orez

-sos de soia

-ulei de susan

Începeţi prin a felia în bucăţele de one bite, pieptul de pui. Tocaţi bine în mojar ardeiul iute cu usturoiul. Feliaţi ceapa şi tăiaţi ceapa verde bucăţi mai mari.

Puneţi uleiul la încins în wok pe foc mare. Adăugaţi usturoiul cu ardeiul iute şi amestecaţi până simţiţi mirosul de usturoi şi iuţeala ardeiului, câteva secunde.

Puneţi puiul şi lăsaţi-l până devine alb pe toate părţile.

Adăugaţi apoi cele trei sosuri, amestecaţi, puneţi puţin piper şi feliile de ceapă, amestecaţi, puneţi supa, amestecaţi.

Busuiocul plantat de tata anul acesta este un soi mai roşcovan dar îşi face treaba la fel de bine.

 

Eu pun la final de tot (uneori chiar după ce am oprit focul), frunzele de ceapă verde şi busuiocul şi le las să se gătească doar puţin, de la fierbânţeala celorlalte ingrediente.

Thailandezii mănâncă acest fel de mâncare cu un fel de omletă deep-fried (într-o baie de ulei încins adăugaţi 4 ouă şi aruncaţi rapid şi constant ulei peste ele) pentru că, zic ei, mai ia din iuţeala ardeiului iute.

Eu însă, pentru că nu o fac atât de iute, prefer tăieţeii de orez pe care Ania îi adoră şi-i mănâncă goi, cu mânuţele ei îndemânatice.

Tăieţeii de orez se lasă câteva minute (cercetaţi instrucţiunile de pe pungă) în apă fierbinte (sau rece) şi se amestecă apoi cu sos de soia şi ulei de susan, după preferințe.

Arroy mak mak (foarte, foarte gustos) a.k.a. felicitări bucătarului!

 

 

Reţetă thailandeză de pui cu busuioc
Tagged on:                                                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *