În anul întâi și doi de facultate am avut o colegă de cameră, Andreea din Cugir, foarte haioasă și amuzantă. Nu știu acum pe unde e sau ce mai face, dar amintirile cu ea mă fac mereu să zâmbesc.

Printre altele, Andreea era și gospodină. Ne dotasem camera de cămin destul de binișor pentru condițiile inițiale: aveam televizor, radio-casetofon (pe vremea aceea foarte performant), filtru de cafea, frigider și o butelie micuță cu un ochi de gaz. Deși ai mei părinți îmi trimiteau săptămânal mâncare gătită cât să hrănesc întreg palierul căminului, deși deseori (în special după ce se termina seara de distrat în complex) dădeam iama în fast-food-urile renumite din zonă, cumva găseam timp să mai și gătim (ba o porție de cartofi prăjiți făcuți la 3 dimineața pe întuneric și în ceea ce credeam noi că e o liniște deplină, ca să nu o trezim pe cea de-a treia colegă de cameră a noastră, ba o carne prăjită, ouă sau chiar ceva mai complicat). 

Sunt două rețete însă specifice Andreei care-mi amintesc de ea și de care eram mare fană în acea perioadă. Prima era o tocăniță de pui cu foarte multă ceapă călită cu boia iar cea de-a doua, o pizza la tigaie cu blat din făină și bulion, făcută sub capac pe butelia noastră mică.

Zilele trecute, pe când navigam prin rețete care să mă inspire să-i gătesc păpădiei, am dat peste una de pizza făcută la tigaie. Blatul însă era cu iaurt, ou și făină, dar mă gândesc să o reeditez zilele următoare și să încerc să găsesc gustul celei mâncate în camera noastră de cămin.

Ania a primit această pizza cu mânuțele întinse. Iată, așadar, rețeta:

Ingrediente: 

Blat:

-1 ou

-3 linguri de iaurt

-1 lingură și 1/2 ulei

-7-8 linguri făină

-1/2 plic praf de copt

-1/2 linguriță sare

-unt pentru uns tigaia

Topping:

-sos de roșii (eu am folosit ketchup de casă), oregano uscat, șuncă, ardei gras, mozzarela, cașcaval sau o brânză ce se topește și orice altceva vă doriți (ciuperci, măsline, ceapă, porumb, etc.).

Mod de preparare:

Se amestecă iaurtul cu uleiul și oul cu un tel iar apoi se adaugă sarea și făina amestecată cu praf de copt. Consistența aluatului trebuie să fie asemănătoare celui de pancakes (clătitele americane), nu foarte lichidă. 

Ungem cu unt o tigaie care musai să aibă și capac, întindem compoziția blatului pe care îl ungem cu sos de roșii, presărăm apoi oregano și punem toppingul dorit. Așezăm capacul pe tigaie și lăsăm pizza să se coacă la foc mic timp de aprox. zece minute, până este închegată și dosul este rumenit.

Super rapid și gustos!

Poftă bună!

 

 

Pizza la tigaie cu aromă de studenție
Tagged on:                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *